Gemeente Apeldoorn

Gemeente wil meer inburgeraars bereiken

Stichting Mudanthe organiseert in opdracht van de gemeente een drietal multiculturele diners voor bijna 200 Apeldoorners die onlangs hun inburgeringsdiploma's behaalden. De gemeente wil de geslaagde kandidaten in het zonnetje zetten en hierdoor stimuleren dat meer mensen, die de Nederlandse taal nog niet goed spreken in de Apeldoornse samenleving met succes de taal leren en een inburgeringstraject gaan volgen.

Wethouder Paul Blokhuis feliciteert woensdagavond 2 juni in buurtcentrum 't Zevenhuis persoonlijk de inwoners die het inburgeringsdiploma/ staatsexamen behaald hebben. Met de feestelijke multiculturele diners benadrukt de gemeente het belang van het beheersen van de Nederlandse taal. De gemeente volgt hiermee het voorbeeld van de landelijke campagne 'De Nederlandse taal verbindt ons allemaal'.

Met het inburgeringsdiploma voldoen de inwoners aan de inburgeringsplicht en met het niveau A2 kunnen zij naturaliseren. Een aantal kandidaten heeft zelfs het Staatsexamen Nederlands met goed gevolg afgelegd. Het diploma Staatsexamen Nederlands geeft toegang tot een vervolgopleiding aan mbo, hbo of universiteit.

De komende maanden staat de focus op het werven van vrijwillige inburgeraars en het afsluiten van trajecten. De gemeente wil hiervoor meer maatwerk kunnen leveren en een flexibeler aanbod kunnen doen. Het doel is om mensen te bereiken die al wel het Nederlandse paspoort hebben, maar ook voor een taaltraject in aanmerking kunnen komen omdat ze in het dagelijkse leven belemmeringen ervaren. Dat kan variëren tot het niet kunnen participeren op de school van de kinderen tot het niet kunnen krijgen/houden van werk.

Na het eerste feestelijke diner op 2 juni is wethouder Paul Blokhuis ook op dinsdagavond 15 juni aanwezig bij het buurtrestaurant van Mudanthe aan de Eksterweg 73. Het laatste etentje is donderdagavond 24 juni in wijkcentrum Orca aan de Germanenlaan 360.



---- --