Ingezonden persbericht



EMBARGO 00.00 uur

Leidschendam, 2 juni 2010

Zelfstandige klinieken waarschuwen politiek voor terugkeer lange wachtlijsten

Aan de vooravond van de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni vindt Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), spreekbuis van 100 zelfstandige medische klinieken, het alarmerend dat diverse politieke partijen niet méér marktwerking in de zorg willen, maar juist minder. 'Met een snel vergrijzende bevolking, steeds veeleisender patiënten en overheidsfinanciën die nu onder zware druk staan, zal minder marktwerking iedere poging tot kostenbeheersing in de zorg om zeep helpen', vreest ZKN-voorzitter Gerard Smith. 'De patiënt zal daarvoor de rekening betalen door stijgende ziektekostenpremies en de terugkeer van lange wachtlijsten.' ZKN waarschuwt dat méér marktwerking in de zorg de enige realistische manier is om de medische zorg in Nederland betaalbaar op peil te houden.

Vandaag biedt ZKN in Rotterdam aan demissionair minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ab Klink, de brochure 'Meer zorg, minder kosten ZKN op de bres voor betaalbaar houden hoogwaardige zorg' aan. Minister Klink (CDA) heeft zich de afgelopen jaren verdienstelijk gemaakt door te ijveren voor meer marktwerking in de zorg. In Nederland is vanaf 2005 voorzichtig vrije vestiging en vrije prijsvorming in de medische zorg geïntroduceerd. Momenteel is bij circa 30% van de ziekenhuisbehandelingen de prijs vrijgegeven. Dat percentage mag van ZKN snel omhoog. ZKN breekt verder een lans voor een gelijk speelveld voor ziekenhuizen en zelfstandige klinieken, een reële vrije artsenkeuze en het door zorgverzekeraars staken van de stiefmoederlijke behandeling van zelfstandige klinieken.

De brochure 'Meer zorg, minder kosten ZKN op de bres voor betaalbaar houden hoogwaardige zorg' treft u als bijlage aan.

Achtergrondinformatie

Het grootste deel van alle medische behandelingen is zogeheten electieve zorg. Dat wil zeggen zorg waarvan het medisch aanvaardbaar is dat deze enkele dagen of weken wordt uitgesteld. Electieve zorg is in belangrijke mate te standaardiseren en leent zich daarom bij uitstek voor gespecialiseerde klinieken. Zelfstandige klinieken kunnen dergelijke behandelingen tegen lagere kosten verrichten dan traditionele ziekenhuizen, terwijl uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat de geboden medische kwaliteit gelijkwaardig is.

Zelfstandige klinieken zijn verenigd in Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), brancheorganisatie voor alle particuliere initiatieven van medisch specialisten. ZKN vertegenwoordigt op dit moment al 100 zelfstandige privé klinieken. Het betreft de navolgende specialismen: oogheelkunde, kaakchirurgie, dermatologie, plastische chirurgie/cosmetische behandelingen, flebologie, KNO, gynaecologie, pijnbestrijding, neurologie, orthopedie, multiple sclerose en cardiologie. ZKN laat door onafhankelijke specialisten onderzoeken of klinieken aan strikte kwaliteitseisen voldoen. Dit gebeurt door middel van audits. Klinieken kunnen alleen aansluiting vinden bij ZKN als ze deze audits met goed gevolg doorlopen. Dan nog vindt ieder jaar opnieuw een keuring plaats, om te waarborgen dat de aangesloten leden hun kwaliteit op peil houden. Klinieken die het ZKN-keurmerk hebben, hebben het recht om in hun communicatie het logo van ZKN af te beelden. Dit logo is voor iedereen direct herkenbaar.