Provincie Noord-Brabant


Actualisatie na bezuinigingen en evaluatie
Provincie stelt crisis-aanpak bij

GS actualiseert het pakket van maatregelen om de crisis te bestrijden, aan de hand van het effect van de maatregelen, de marktsituatie, de toekomstige kerntaken van de provincie en de bezuinigingen. De maatregelen voor de woningbouw worden afgebouwd; er volgt nog een laatste ronde voor nieuwbouwprojecten. De regelingen voor energiebesparing worden niet verlengd. Extra geld wordt ingezet voor de arbeidsmobiliteit/HRM servicecentra en de restauratie van monumenten. De maatregelen die aansluiten op de toekomstige profiel van de provincie blijven ongewijzigd.

De regelingen gericht op elektrisch rijden, herstructurering van bedrijventerreinen en het versoepelen van regelgeving lopen goed en blijven ongewijzigd omdat ze ook aansluiten op het nieuwe profiel. Ook de activiteiten van de KvK-Schakelteams en de participatiemaatschappij, het Spin-off- en het MKB innovatiefonds van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) zijn voor de stimulering van de regionale economie van belang en worden volgens plan uitgevoerd. De voorstellen hebben geen gevolgen voor al lopende projecten.

Maatregelenpakket
Het maatregelenpakket van de provincie werd in februari 2009 ingezet om de gevolgen van de kredietcrisis voor bedrijven en inwoners van Brabant te verzachten. "We realiseren ons dat de economische crisis nog niet voorbij is", zegt coördinerend gedeputeerde Lily Jacobs, "daarom gaat een aantal maatregelen door en bouwen we andere gefaseerd af. Maar de provincie is financieel in zwaar weer terechtgekomen en we moeten daarom tegelijkertijd de tering naar de nering zetten."

De provincie heeft op dit moment E116 miljoen in de Brabantse economie geïnvesteerd en verwacht de komende periode nog circa E 100 miljoen te investeren. In totaal verwacht de provincie met deze actualisatie E188 miljoen minder te in te zetten ten opzichte van het oorspronkelijk plan. Het merendeel van deze investeringen bestaan uit leningen en garanties.

Vervolg
Provinciale Staten besluiten in juni over deze GS-voorstellen.
De volgende maatregelen worden gewijzigd:

Stimulering woningbouw
Ondanks dat de stimulering van de woningbouwproductie geen kerntaak is van de provincie wordt nog een derde ronde ingezet, in aanvulling op de lopende projecten, om kansrijke projecten in deze huidige marktsituatie nog een kans te geven. De consumentenmaatregelen stoppen volgens planning op 1 oktober 2010.
Conclusie: projecten afbouwen eind 2010
Prognose Investering: E 110 mln plaats van E250 mln,
Doelstelling: 5000 in plaats van 10.000 woningen (ook helft van de periode)

Energiebesparing gebouwde omgeving
De energiemaatregelen voor consumenten zijn succesvol. Volgens prognose zijn deze budgetten rond eind 2010 uitgegeven. De provincie ziet in energiebesparing gebouwde omgeving echter geen primaire rol voor de provincie, dus de consumentenmaatregelen zullen, nadat het gereserveerd budget benut is, aflopen. De lening voor verhuurders sluit onvoldoende aan op de markt en wordt ook afgebouwd.
Conclusie: afbouwen per eind 2010; 10.000 in plaats van 18.000 woningen
Prognose Investering: E18 mln in plaats van E67,5 mln (40 mln leningen niet benut, waarvan E30 mln leningen voor verhurende partijen)

Arbeidsmobliteit
De effecten van de crisis op de arbeidsmarkt zijn nog niet uitgewerkt. Daarbij voldoet de maatregel voor arbeidsmobiliteit aan het nieuwe profiel van de provincie om regionaal partijen bijeen te brengen om gezamenlijk tot een aanpak te komen. Provincie ondersteunt hiermee de verdere ontwikkeling van de 7 HRM- servicecentra.
Conclusie: E 1 miljoen extra investeren; PACT-plan uitvoeren; 7 HRM servicepunten ondersteunen
Investering: E6 miljoen in plaats van E5 miljoen

Restauratie monumenten
Veel restauraties zijn al gestart met of zonder de kredietcrisismaatregel van de provincie. Omdat het erfgoed van Brabant tot de kerntaken van de provincie behoort, zal er ook geld ter beschikking worden gesteld voor leningen via het Cultuurfonds voor Monumenten.
Conclusie: geld ter beschikking stellen aan Cultuurfonds
Prognose Investering: E8,9 miljoen in plaats van E8,5 miljoen




Provincie Noord-Brabant