Ingezonden persbericht


Atradius onderzoekt top 10 Nederlandse exportambassadeurs

Johan Cruijff belangrijkste voetbalambassadeur voor Nederlandse export

Amsterdam, 2 juni 2010 - Nederlandse exporteurs zien (ex) voetbaltrainers en leden van het Koninklijk Huis als de belangrijkste ambassadeurs voor de Nederlandse export. Koningin Beatrix wordt gezien als het belangrijkste Nederlandse visitekaartje (28,9%). Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius onder 500 Nederlandse exporteurs. Op de tweede plaats wordt prinses Máxima genoemd (16,3%). Zij eindigt twee plaatsen boven troonopvolger prins Willem-Alexander (6,3%). Derde is Johan Cruijff (12,5%). Het voetbalicoon stoot voetbaltrainer Guus Hiddink van de troon.

De top 10 van belangrijkste Nederlandse ambassadeurs in het buitenland wordt gedomineerd door drie leden van het Koninklijk Huis en drie voetbaltrainers. Zij hebben in de ogen van Nederlandse ondernemers een positieve rol gespeeld in het bevorderen van de export door hun nationale bekendheid, uitstraling of prestaties. Opvallend is dat ondervraagden zich in het buitenland liever laten vertegenwoordigen door prinses Máxima, dan door haar man prins Willem-Alexander.

Nederlands voetbal belangrijk voor de export

Twee jaar geleden werd dezelfde vraag aan Nederlandse ondernemers voorgelegd tijdens het EK voetbal. Toen was Guus Hiddink de onbetwiste nummer 1 in de top 10 van Nederlandse exportambassadeurs. Nu is de bondscoach van Turkije ingehaald door Johan Cruijff en zakt hij naar een zevende plaats. Voetbaltrainers worden gezien als belangrijke pleitbezorgers van Nederlandse bedrijven in de internationale handel. Louis van Gaal sluit de top 10.

Top 10 van de belangrijkste ambassadeurs voor de Nederlandse export:


1. Koningin Beatrix (28,9%)


2. Prinses Máxima (16,3%)


3. Johan Cruijff (12,5%)


4. Prins Willem Alexander (6,3%)


5. Demissionair minister-president Jan Peter Balkenende (5,7%)


6. André Rieu (5,2%)


7. Guus Hiddink (5,0%)


8. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (3,1%)


9. Rem Koolhaas (1,1%) en Louis van Gaal (1,1%)

Bron: exportonderzoek Atradius

André Rieu belangrijker dan Tiësto

Cultuur en politiek zijn minder sterk vertegenwoordigd in de top 10 van belangrijke Nederlandse exportambassadeurs. De enige muzikant in het rijtje is André Rieu. De Nederlandse violist en orkestleider staat op een zesde plaats en verslaat DJ's Tiësto en Armin van Buuren. De succesvolle DJ's eindigden net buiten de top 10. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en demissionair minister-president Jan Peter Balkenende zijn de enige politieke visitekaartjes in de top 10. Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat Jan Peter Balkenende, na het vallen van zijn kabinet, nog steeds een plek in de top 5 inneemt.

"De Nederlandse economie draait voor een groot deel op export. Het is interessant om te weten wie er in aanloop naar het WK de belangrijkste exportambassadeurs van Nederland zijn. Vooral omdat Guus Hiddink twee jaar geleden de grote winnaar werd van hetzelfde onderzoek tijdens het EK. Nu zien we een goede mix van leden van het Koninklijk Huis en voetbaltrainers die een positieve rol spelen in het bevorderen van de export," aldus Bert Bruning, algemeen directeur van Atradius Nederland.

Over Atradius
Atradius is een vooraanstaande kredietverzekeraar met premie-inkomsten van 1,7 miljard euro per jaar en een mondiaal marktaandeel van 31 procent. Het bedrijf verzekert handel tegen het risico van wanbetaling en biedt tal van producten, variërend van kredietverzekeringen tot incasso. Met 3.500 medewerkers en 160 kantoren in 42 landen, heeft Atradius toegang tot kredietinformatie van meer dan 52 miljoen ondernemingen op basis waarvan 22.000 kredietlimietbeslissingen per dag genomen worden.




Ingezonden persbericht