Ingezonden persbericht


Rotterdam, 2 juni 2010


NIEUW: VERBLIJF FRANJEAPEN IN BLIJDORP

De franjeapen in Blijdorp hebben vandaag hun nieuwe, ruime verblijf betrokken aan de rand van de Afrikaanse savanne, naast de servals. De heer IJ van der Velden, directeur van het VSB Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., voorzag de dieren van vers bladervoer en opende daarna de schuiven van het binnenverblijf, zodat de franjeapen hun nieuwe gebied konden verkennen.

De franjeapen zitten graag hoog in de bomen. Maar omdat het ook echte ontsnappingskunstenaars zijn, is het gebied door middel van een gaasconstructie 'uitbraakproef' gemaakt. Het binnenverblijf wordt aan het oog onttrokken door een in dit biotoop passende rotsformatie. Op de achtergrond vormt een groep zebra's en struisvogels in een savannelandschap het decor. De franjeapen gaan er qua ruimte en inrichting enorm op vooruit in vergelijking met het eiland in de Blijdorp-vijver waar ze tijdelijk waren ondergebracht. Dit nieuwe verblijf is echt helemaal op hun leefwijze afgestemd.

Franjeapen hebben een opvallend donkere vacht met lange witte flanken en een schitterende witte pluimstaart. De Blijdorp familie bestaat uit zeven familieleden: een mannelijke leider, vijf vrouwtjes en een in januari van dit jaar geboren jong. In Blijdorp zijn in de loop der jaren al veel jongen geboren. Franjeapen zijn bij de geboorte spierwit. Pas na enkele maanden nemen ze de zwart-witte vacht aan van hun ouders. Het verblijf voor de franjeapen is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het VSB Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

'ILLEGALE' MUSSEN IN WEIDEVOGELVOLIERE IN BLIJDORP:

In de weidevogelvolière van Blijdorp is het een drukte van jewelste. In dit Hollandse weidelandschap met slootjes en knotwilgen zijn veel vogels zijn aan het broeden, andere hebben al kuikens voortgebracht.

Opvallende bewoners dit jaar zijn de vele huismussen die 'illegaal' de volière zijn binnengedrongen. Een grote groep van wel 60 mussen heeft zich een plekje toegeëigend in de vogelobservatiehut op een wel zeer opmerkelijke lokatie: de houten beschermboxjes rond de lichtspotjes in het plafond! Deze boxjes zijn ingenomen als nestruimte en vervolgens ingericht met strootjes, veertjes e.d. De nestjes worden nog regelmatig onder luid gekwetter opgeschud en verfraaid, en sommige mussen hebben al jongen. Blijdorp telt op dit moment zelfs vier mussenpopulaties, verspreid door de tuin: in het olifantengebouw Taman Indah, in de begroeiing bij de manenwolven, nabij het Longhouse en nu dus ook in de weidevogelvolière.

Vier mussengroepen is best bijzonder, omdat deze gezellige en brutale kwetteraars in de stad Rotterdam en ver daarbuiten steeds meer verdwijnen. Zo speelt de Diergaarde onverwacht een belangrijke rol om deze vogelsoort voor de stad Rotterdam te behouden. Hoewel Blijdorp jaarlijks ondersteuning verleent aan allerlei in-situ-projecten voor het behoud van exotische diersoorten in bijvoorbeeld Siberië, India, Afrika of het Caraïbisch gebied, is dit toch wel een erg onverwachte bijdrage aan het overleven van een vogelsoort in onze eigen (achter)tuin!

In de weidevogelvolière zijn er ook al jongen geboren bij de kluten en de tureluurs en de zwarte ibissen. De lepelaars zijn druk aan het broeden op hun boomnesten. De kemphanen zijn nog bezig met het imponeren van de vrouwtjes met hun indrukwekkende baltsgedrag. Bijzonder is dat je in Blijdorp gewoon tussen de weidevogels kunt doorlopen en ze dus van heel dichtbij kan observeren.

TIJGERTJES IN BLIJDORP OP BEELDSCHERM

De twee Sumatraanse tijgertjes die onlangs in Blijdorp zijn geboren, maken het goed. Op een monitor die bij de Tijgerkreek is geplaatst, zijn moeder en jongen te bewonderen. Moeder Alia verzorgt ze goed: ze likt ze regelmatig schoon en laat ze goed drinken. Hun buikjes zijn lekker rond en de oogjes al bijna helemaal open. De verzorgers weten nog niet wat het geslacht is. Daarom hebben ze ook nog geen naam.

Omdat de vijfjarige Alia voor het eerst moeder is geworden, krijgen moeder en jongen alle rust en verblijven ze in hun kraamhok achter de schermen. Soms legt Alia haar jongen in de ernaast gelegen ruimte die ook zichtbaar is voor het publiek. Er is dus een kans dat bezoekers ze al in het echt kunnen zien, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Vader Hermes is wel dagelijks in levende lijve te zien, want hij bemoeit zich niet met de opvoeding. Sumatraanse tijgers zijn in het wild ernstig bedreigd. Hermes is genetisch erg belangrijk voor het Europese fokprogramma.

ADDAX GEBOREN IN BLIJDORP

Addax Mary, dochter van moeder Amora en vader Adje is in april geboren, maar door het slechte weer nog niet veel buiten geweest. Nu het eindelijk warmer en droger is geworden, gaat ze dagelijks naar buiten. Het jong is zeer welkom, want addaxen worden in de natuur ernstig bedreigd. Vroeger kwamen ze in de hele Sahara voor en nu nauwelijks meer. Dierentuinen zetten zich in om met deze diersoort te fokken en terug te zetten in de woestijngebieden van Tunesië en Marokko waar zij vroeger ook leefden.

BLIJDORP KOMT OP VOOR ROOFDIEREN:

HANDTEKENINGENACTIE TEGEN GIF

In Diergaarde Blijdorp is het mogelijk om een internationale petitie te ondertekenen voor het strenger naleven van de wet, die bestrijding van wilde diersoorten met gif verbiedt. De petitie, die zal worden aangeboden aan het Europees parlement, vloeit voort uit de roofdierencampagne van de Europese Vereniging van Dierentuinen (EAZA) waar Blijdorp actief aan meedoet. De campagne wijst bezoekers op de gevaren van het illegaal gebruiken van gif om 'ongewenste' dieren te doden omdat ook andere (veelal roof)dieren de dupe kunnen worden als zij dit aas eten. Uit onderzoek blijkt dat dit voor gieren bijvoorbeeld een belangrijke doodsoorzaak is. Daarom zal Blijdorp ook tijdens de opening van de Afrikaanse gierenrots, nog voor de zomervakantie, veel aandacht aan deze problematiek besteden. Bij diverse roofdieren in de tuin die onderdeel uitmaken van de campagne zijn opvallende giftonnen geplaatst met educatieve informatie. In de Veterinaire kliniek kunnen bezoekers hun handtekening plaatsen onder het luisteren naar een speciale roofdieren-rap. Ook is het mogelijk tegen een kleine vergoeding een speurtocht te volgen langs diverse bedreigde roofdiersoorten.

WERELD OCEAAN DAG

In het weekend van 5 en 6 juni zijn er in Blijdorp extra activiteiten in het kader van de Wereld Oceaan Dag, een wereldwijd gevierde dag die in het leven is geroepen voor de bescherming van zeeën en oceanen. Er is een leuke en leerzame speurtocht door het Oceanium. Kinderen kunnen een kleurrijke vis maken van gevilte wol en in het Publiekslab ligt voor hen een paspoort klaar, waarmee ze 'Burger van de Oceaan' worden. Voor volwassenen is er eveneens genoeg te beleven. Er is een zeemarkt waar verschillende Nederlandse natuurorganisaties hun werk presenteren. Naast vissen leven er ook planten in de oceaan; bij de ingang van het Oceanium kun je hier wat van proeven. Via een hydrofoon in de Mantazaal kun je er achter komen hoe geluid klinkt onder water en verspreid door het Oceanium kom je theaterfiguren uit de onderwaterwereld tegen. Maar ook duikers zullen niet ontbreken en er is zelfs een optreden van de zingende octopussen 'Dolfijn Divine'. Kortom, genoeg reden om dit weekend een extra bezoekje aan het Oceanium te brengen.

Activiteiten zaterdag en zondag van 10.00 tot 15.00 uur: Schminken (Rivièrahal)
Verhalen vertellen (Sterrenzaal)
Zeekraal proeven (ingang Oceanium)
Speurtocht (in het Oceanium)
Zeemarkt (in het Oceanium)

Congres

Op 6 juni is er naast al deze activiteiten ook een congres ter gelegenheid van Wereld Oceaan Dag. In het kader van de toetreding van de BES-eilanden, Bonaire, St Eustatius en Saba als Nederlandse gemeenten krijgt het 'beschermen van het Nederlands koraal' extra aandacht, naast het algemene thema van het beschermen van de oceaan.

Nederland krijgt immers een van 's werelds mooiste koraalriffen onder zijn hoede met een internationaal gerenommeerd beleid op het gebied van natuurbescherming en beheer.

Voor meer informatie over dit congres: www.worldoceanday.nl


---



Ingezonden persbericht