Ingezonden persbericht



Johanna ter Steege, Rosita Steenbeek, Franca Treur, Marjan Berk, Mark de Cloe, Kees van Kooten en Rinus Ferdinandusse in de jury van FILM BY THE SEA.

Silvia Claes siert festivalposter

()

12th INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FILM BY THE SEA
vrijdag 10 t/m zondag 19 september 2010
CineCity, Vlissingen
www.filmbythesea.nl

Jury
De jury voor het Film- en Literatuurprogramma van Film by the Sea 2010 bestaat naast vaste juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse uit Rosita Steenbeek, Franca Treur, Marjan Berk, Mark de Cloe en Kees van Kooten.

Actrice Johanna ter Steege (Notter, 1961) studeerde aan de Academie voor Drama en Kunst in Kampen en de toneelschool in Arnhem. In 1987 maakte Ter Steege haar speelfilmdebuut in Spoorloos van George Sluizer. Hiervoor ontving zij de Felix Award, de voorloper van de European Film Award, voor beste bijrol. Sindsdien heeft zij over de hele wereld gereisd, geacteerd in verschillende talen en gewerkt met beroemde regisseurs zoals Robert Altman: Vincent & Theo ( 1990) István Szabó: Sweet Emma, Dear Bobe (1992) en Bruce Beresford: Paradise Road (1997). In 2009 kwam Last Conversation uit. Hierin heeft ter Steege een monoloog van 70 minuten die in één take werd opgenomen. Ter Steege ontving voor deze rol een Gouden Kalf-nominatie.

Schrijfster Rosita Steenbeek (Utrecht, 1959) studeerde af in de Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar doctoraal vertrok ze naar Rome om haar geluk in de film te beproeven. Ze speelde in film- en televisieproducties, schreef artikelen voor o.a. Vrij Nederland en vertaalde boeken uit het Italiaans. In 1994 debuteerde ze met De laatste vrouw. Ze woont nog steeds een groot deel van het jaar in Rome en veel van haar boeken spelen zich af in Italië, zoals Thuis in Rome (2000), Ballets Russes (2002) en Siciliaans testament (2006). In 2009 kwam Ander Licht uit, een historische roman over een Nederlandse schildersfamilie in de Gouden Eeuw.

Schrijfster Franca Treur (Meliskerke, 1979) is geboren en opgegroeid op het Zeeuwse eiland Walcheren. In 1997 vertrok ze naar Leiden om eerst een jaar psychologie te studeren en later af te studeren in Nederlands en Literatuurwetenschap. In 2006 won ze een essaywedstrijd van nrc.next en Contrast. Daarop nam uitgeverij Prometheus contact met haar op voor het schrijven van een roman. Daarnaast begon ze te werken voor NRC Handelsblad en nrc.next en dat doet ze nog steeds. Haar roman Dorsvloer vol confetti (oktober 2009) is haar succesvolle literaire debuut.

Actrice en schrijfster Marjan Berk (Zeist, 1932) speelde in meerdere films en televisieseries zoals De mantel der liefde (1978) van Adriaan Ditvoorst en De Ratelrat (1987) van Wim Verstappen. Daarnaast schreef zij kindermusicals, honderden scenario's (o.a. voor het met een Televizierring bekroonde Vrouwenvleugel) en tientallen romans. Marjan Berk heeft een dagelijkse column in het Algemeen Dagblad en een wekelijkse column in de Provinciale Zeeuwse Courant. Berk verkocht de filmrechten van de romans De dag dat de mayonaise mislukte (1983), De Feminist (1984) en Toen de wereld jong was (2002). In 2010 kwam haar nieuwste roman Het schreien niet verleerd uit.

Regisseur Mark de Cloe (Terheijden, 1969) heeft een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan met films als Gitanus en Valse Wals. Deze laatste film is door filmcritici uitgeroepen tot één van de beste tien Nederlandse films van de afgelopen tien jaar en was ook genomineerd voor een Emmy Award. Ook maakte hij indruk met zijn Boy meet Girl Stories (2005), 34 korte films over verliefdheid. In 2009 verfilmde De Cloe Het leven uit één dag van A.F.Th. van der Heijden. Tevens schreef hij hiervan het scenario. In augustus 2010 wordt zijn nieuwe film Shocking Blue in de bioscoop uitgebracht, een film over een jonge vriendschap die een dramatische wending krijgt.

Schrijver, komiek en acteur Kees van Kooten (Den Haag, 1941) werkte vanaf de middelbare school samen met Wim de Bie. Ze maken van 1972 tot 1998 achttienhonderd uur satirische televisie voor de VPRO (Het Gat van Nederland, Het Simplisties Verbond, Krasse Knarren, Deksel van de Desk, Keek op de Week). Kees van Kooten publiceert solo eenentwintig boeken, waaronder: De Ergste Treitertrends, Koot droomt zich af, Koot graaft zich autobio, Modermismen, Tijdloos Ouderwets, Episodes en Wina Zingt (toneel). In 2004 ontvangt hij de Gouden Ganzeveer "wegens zijn grote verdiensten voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland".

Rinus Ferdinandusse (Goes, 1931) is sinds 2002 vaste juryvoorzitter en een graag geziene gast in Zeeland waar hij ook is geboren. Hij is auteur van voornamelijk misdaadromans waaronder De Bloedkoralen van de Bastaard (1971). Zijn boek Naakt over de schutting werd verfilmd door Frans Weisz en hij schreef zelf het scenario. In 1969 volgde hij Mathieu Smedts op als hoofdredacteur van het opinieweekblad Vrij Nederland. Voor dit blad stelde hij ook na zijn vertrek als hoofdredacteur, in 1996, de jaarlijkse Detective- en thrillergids samen met korte besprekingen van het beste dat op dat gebied was verschenen.

Silvia Claes op poster Film by the Sea 2010
De Vlaamse actrice Silvia Claes (Iedereen beroemd!) siert de nieuwe visual (affiche) van Film by the Sea. De foto voor de poster is gemaakt door filmfotograaf Kris de Witte. Het artwork van de poster is van de hand van reclamebureau men@work.

10 - 19 september 2010
De twaalfde editie van International Filmfestival Film by the Sea vindt dit jaar in CineCity Vlissingen plaats van vrijdag 10 tot en met zondag 19 september. Het publiek groeide van 10.000 bezoekers in 1999 naar bijna 45.000 in 2009, waarmee Film by the Sea het grootste culturele evenement van Zeeland is. Film by the Sea staat bekend om zijn unieke programma, zijn ongedwongen sfeer en bijzondere locatie aan zee. De films uit de competitie betreffen boekverfilmingen.

Vanaf 1 september is het programma bekend. Vanaf die datum start ook de verkoop van de toegangskaarten. Zie ook de website.

De Raad van Toezicht van Film by the Sea bestaat uit: Marjet van Zuijlen, Ad Weststrate, Frans Afman, Hans Pos en Henk Kloosterziel. Voorzitter is Kees Izeboud.

De directie bestaat uit Leo Hannewijk (festivaldirecteur) en Hans Houmes (financieel directeur).

Film by the Sea wordt mede mogelijk gemaakt door:
DELTA NV, Gemeente Vlissingen, Provincie Zeeland en het VSB-fonds.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

FILM BY THE SEA
Spuikomweg 5, 4381 LZ Vlissingen



Ingezonden persbericht