Ingezonden persbericht



01-06-2010

Fryslân Ferbynt lanceert internationaal programma
Commissaris Jorritsma geeft startschot voor evenementen in 2011 en 2012

In aanwezigheid van de samenwerkende partners en tachtig genodigden hebben commissaris van de koningin John Jorritsma en gedeputeerde Jannewietske de Vries dinsdagmiddag het startschot verricht voor internationale, Friese evenementen van Fryslân Ferbynt in 2011-2012. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, van overheden en culturele instellingen werden in het provinciehuis ingelicht over de evenementen in binnen- en buitenland. Fryslân Ferbynt organiseert de evenementen in 2011 en 2012 om Fryslân verder op de kaart te zetten. Friezen en Friezen om utens worden uitgenodigd voor een educatief en toeristisch programma voor particulieren en ondernemers in Fryslân. Commissaris Jorritsma benadrukte hierbij de betekenis van het wereldwijde netwerk Fryslân Ferbynt voor de provincie: "Tijdens de Friese activiteiten in New York in het kader van Hudson-400 bleek maar weer eens de waarde van dit netwerk." In de deelsessies van dinsdag leverden de aanwezigen input voor de verdere invulling van het programma.

Fryslân bezoekt vijf landen in 2011
In 2011 bezoekt Fryslân met een kleine delegatie in vijf landen Friezen om utens. Aan deze vijf locaties wordt een meerdaags bezoek gebracht waarbij activiteiten georganiseerd worden om de Friese cultuur en economie onder de aandacht te brengen. Tevens worden de Friezen om utens en haar nazaten uitgenodigd voor de evenementen in 2012 in Fryslân. "Op deze manier wordt de band met de emigranten en nieuwe generaties aangehaald binnen het netwerk van Fryslân Ferbynt. Dit netwerk heeft een onschatbare waarde voor alle Friezen en Fryslân. We weten dat deze Friezen om utens uitstekende ambassadeurs zijn voor elkaar en de provincie", aldus projectleider Sjoerd Radersma van Fryslân Ferbynt.

Bezoek aan Nieuw-Zeeland in februari 2011
De voorbereidingen voor de 'Frisian events' in 2011 zijn in volle gang. In februari 2011 is Nieuw-Zeeland het eerste land waar een bezoek aan wordt gebracht. In samenwerking met ondernemer Johan van Tuinen wordt er vorm gegeven aan het programma. Johan van Tuinen is enthousiast over het initiatief: "Er zijn veel Friezen naar Nieuw-Zeeland geëmigreerd en zij voelen zich nog altijd sterk verbonden met Fryslân. Tijdens mijn bezoek afgelopen winter aan het land bleken de emigranten en haar nazaten enthousiast over de plannen voor 2011 en zeer bereidwillig gezamenlijk een uitwisseling te organiseren." De volgende landen waar een bezoek aan afgebracht zullen worden, zullen binnenkort bekend gemaakt worden. De locaties worden geselecteerd op basis van de economische kansen en de aanwezigheid van Friezen om utens. Gedurende de bijeenkomst werden onder meer de plannen en contacten in Brazilië toegelicht en als kansrijk ervaren.

In 2012 programma vol beleving, historie en bedrijvigheid Om de Friese economie en culturele structuur te versterken wordt er in de zomer van 2012 een evenementenprogramma georganiseerd waarin de Friese economie, cultuur en historie centraal staan. De vensters gaan open, Fryslân laat zich van zijn beste kant zien. Het programma van 2012 is voor particulieren en bedrijven, voor Friezen en Friezen om utens. Naast entertainment gedurende de openingsmanifestatie, de slotmanifestatie en gedurende het evenement, bestaat het programma uit een aantal meerdaagse thema's.

Gedeputeerde van cultuur Jannewietske de Vries vindt het zogenaamde rootstoerisme een belangrijke kans voor Fryslân. "Rootstoerisme is met name voor onze provincie een kans, omdat we zoveel emigranten kennen en zij nog zo sterk verbonden zijn met Fryslân. Met de bestaande contacten van Fryslân Ferbynt en de contacten uit het programma 2011 wordt iedereen die van Fryslân houdt uitgenodigd om in 2012 naar Fryslân te komen."

Samen de schouders eronder
De komende weken wordt het eerste deel van het programma verder uitgewerkt. Rond het bezoek aan Nieuw-Zeeland wordt deze week een werkgroep geformeerd. De eerste vervolgbijeenkomsten staan later deze maand gepland.

Projectleider Sjoerd Radersma kijkt zeer tevreden terug op de bijeenkomst. "We hebben tijdens het interactieve gedeelte hele mooie suggesties gekregen. Je ziet dat dit echt leeft en betrokkenheid groot is. Er ontstaat veel energie. Mensen bieden zich aan om te helpen. Dat moet ook want we moeten het met zijn allen doen. Dit gaat om het echte Fryslân-gevoel."

Noot voor redacties

Fryslân Ferbynt
Heliconweg 52
8914 AT Leeuwarden
Tel: 058-294 1620
info@fryslanferbynt.nl
www.fryslanferbynt.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht