Ingezonden persbericht


Erik Hulzebosch special guest bij openluchtuitvoering Die Fledermaus in Hoogeveen

Groningen, 2 juni 2010 - Erik Hulzebosch treedt zaterdag aanstaande op tijdens de openluchtuitovering Die Fledermaus samen met het Noord Nederlands Orkest. Voor de eerste keer vindt in het Steenbergerpark in Hoogeveen de gratis openluchtuitvoering Die Fledermaus plaats, georganiseerd door Stichting Aria Aperta. De organisatie wil hiervan een jaarlijks terugkerend evenement maken. De toegang is gratis.

Openluchtuitvoering Die Fledermaus
Op 5 juni aanstaande vindt in het Steenbergerpark in Hoogeveen de semi-scenische uitvoering van Die Fledermaus plaats. De Fledermaus-uitvoering is in handen van het Noord Nederlands Orkest, het Noord Nederlands Concertkoor en dertien solisten. De muzikale leiding is in handen van de ervaren Hoongaarse opera-dirigent Balász Kocsár en regisseur is Elsina Jansen. Het optreden van Erik Hulzebosch is speciaal voor deze éénmalige uitvoering in de opera geschreven. In 1997 was hij favoriet voor winst van de Elfstedentocht, maar werd tweede. Tien jaar later won hij de finale van So You Wannabe a Popstar?. Tevens zal de streetdance groep van de dansschool Schadenberg uit Hoogeveen meewerken aan deze uitvoering. De opera begint om 20.15 uur in het park en is gratis toegankelijk voor iedereen.

Programma
Onderwijsproject
Rondom de opvoering van Die Fledermaus is een educatief project tot stand gekomen in samenwerking met het Noord Nederlands Orkest, het Prins Claus Conservatorium te Groningen, de Openbare Bibliotheek Hoogeveen, het Centrum voor de Kunsten Scala, de Volksuniversiteit, De Tamboer, Het Podium en Museum de 5000 Morgen. Het project richt zich op de leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basis onderwijs en van het voortgezet onderwijs in de gemeente Hoogeveen en de gemeente De Wolden. De Openbare Bibliotheek coördineert de activiteiten voor de basisscholen.

Programma van dag tot dag

Vanaf heden is in de Bibliotheek in Hoogeveen een tentoonstelling over opera te bezichtigen.

2 juni 20.00: Inleiding Die Fledermaus Volkuniversiteit Hoogeveen De Volksuniversiteit Hoogeveen verzorgt een inleiding op de Die Fledermaus van Johann Strauss, te geven door Gerard van der Laan, docent aan het Centrum voor de Kunsten Scala Hoogeveen. Plaats: Scala Hoogeveen, Markt 5. Entree: ¤ 9,00. Duur: ca. 2 uur. Inschrijven kan vooraf via www.volksuniversiteit.nl/hoogeveen. Kaartverkoop ook aan de zaal.

2-6 juni: Project 'The colors of Music' door Dirk Hakze In het kader van de tournee van het zeer succesvolle project "The Colors of Music", staat Dirk Hakze van woensdag 2 juni t/m zondag 6 juni in het park Steenbergerweide. De schilderijen die Dirk maakt zijn geïnspireerd door klassieke muziek. De muziek waarop Hakze schildert, is via koptelefoons te beluisteren waarbij ook omgevingsgeluiden hoorbaar blijven.

4 juni 20.15 uur: Openbare repetitie NNO

Voor wie alvast een voorproefje wil meemaken van de uitvoering van de uitvoering, is er op vrijdagavond 4 juni vanaf 20.15 uur de mogelijkheid om de generale repetitie bij te wonen. De repetitie duurt tot ongeveer 23.00 uur en iedereen die zin heeft om te komen kijken en luisteren is welkom.

5 juni: 15.00 uur

Opening van de educatietent in het park met onder meer een tekenfilm van de opera met ingesproken kinderstemmen met daaronder hiphopmuziek.

5 juni 16.00 - 17.30 uur: Optreden Scala Big Band

De Band speelt in de standaard bezetting van 5 trompetten, 4 trombones, 5 saxofoons en een ritmesectie. Bovendien beschikt de band over een uitstekende zangeres in de persoon van Aliena van Dalen. De band staat onder leiding van saxofonist en muziekdocent Gerard Gerrits.

5 juni 20.15 uur
Opera Die Fledermaus
Die Fledermaus (De vleermuis) is een komische operette van Johann Strauss jr. uit 1874 op een Duits libretto van Carl Haffner en Richard Genée. Het is een van de beroemdste en meest uitgevoerde operettes ooit geschreven. Kenmerken van deze operette zijn de dansmuziek (de wals en soms ook galop), de overeenkomsten met het Weense Singspiel en de daaraan verwante 'Posse mit Gesang' en de overeenkomst met Offenbach's Opéras Bouffes: parodistische en cabarateske werken. Het verhaal is gebaseerd op een komische huwelijksklucht met elementen als jaloezie, humor, genot en feestelijke en grappige scènes.

Stichting Aria Aperta

De stichting Aria Aperta is opgericht op 9 juli 2008 en heeft ten doel om de klassiek muzikale en culturele bewustwording van inwoners van de provincie Drenthe en met name de inwoners van de gemeente Hoogeveen en omstreken te bevorderen.

De stichting tracht dat doel te verwezenlijken door:
* Het organiseren van een klassiek muzikaal evenement in de openlucht;
* Het enthousiasmeren van organisaties die zich inzetten voor culturele evenementen in de meest ruime zin van het woord;
* Het entameren van onderwijsprojecten ten behoeve van de culturele bewustwording;
* Het actief betrekken van de Drentse samenleving bij klassiek culturele projecten.

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO zijn 150-jarig bestaan en mag hierdoor als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste Nederlandse symfonieorkest in de regio. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.



De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met het Grand Theatre/ Prime concerten elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is de heer Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.


Noot voor redacties
{Noot voor de redactie,