Ingezonden persbericht


2 juni 2010
100602-a

Leiden benoemt onafhankelijke commissie Hoogwaardig Openbaar Vervoer

Een onafhankelijke commissie gaat aan de slag om antwoord te geven op de vraag hoe Leiden de realisatie van Hoogwaardig Openbaar Vervoer in en om Leiden kan bevorderen. Ook onderzoekt de commissie wat de juridische positie en financiële consequenties zijn van het leidend principe om geen medewerking te verlenen aan een RijnGouwelijn door Leiden. Hiermee geeft het college van burgemeester en wethouders uitvoering aan het eerste punt van het bestuursakkoord 'Samen Leiden 2010-2014'.

De adviescommissie bestaat uit de volgende leden:
Mr. B. Staal (VNO-NCW),
Prof. Dr. B. Schueler (Universiteit Utrecht, deskundige bestuursrecht), Prof. Dr. Nijkamp (Vrije Universiteit Amsterdam, deskundig op gebied van effecten infrastructuur op stedelijke ontwikkeling), De heer Staal is gevraagd het voorzitterschap op zich te nemen. De adviescommissie streeft er naar om in september advies uit te brengen. Op basis van dit advies komt het college van burgemeester en wethouders met een definitief standpunt over de RijnGouwelijn.

Tijdens het onderzoek van de commissie werkt de gemeente Leiden onverminderd door aan het bestemmingsplan RijnGouwelijn-Oost. Het college komt hiermee de gemaakte afspraken met de provincie Zuid-Holland na. De provincie heeft hierover vandaag een brief ontvangen.

Wethouder Robert Strijk (Bereikbaarheid, Financiën & Economie): "Met de benoeming van de commissie doen wij recht aan de verkiezingsuitslag. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen voor een definitief standpunt waarbij de belangen van zowel de inwoners van Leiden als die van de regionale partners een rol spelen en deze belangen zo goed als mogelijk met elkaar worden verenigd."