D66

woensdag 2 juni 2010

Visie VVD-er Manders op digitale agenda is stap terug

"De aanpak van Neelie Kroes komt voor een groot deel overeen met de D66 digitale agenda: ambitieus en vernieuwend". Dat zei een tevreden Marietje Schaake na afloop van een bezoek van de Eurocommissaris Digitale Agenda aan de Commissie Cultuur.

Europees auteursrecht

Kroes wil dat iedereen in de EU toegang heeft tot internet. Ook herhaalde ze voorstander te zijn van het vergroten van het legale aanbod van online muziek door harmonisering van Europees auteursrecht.

conservatieve koers

Kroes´ partijgenoot VVD-Europarlementslid Toine Manders vaart juist een conservatieve koers, die afwijkt van de Europese Liberalen. Hij wil het makkelijker maken om individuele internetgebruikers hard aan te pakken als materiaal wordt gedownload waarover geen auteursrecht is afgedragen. "Dit is een stap terug in de tijd en het is bovendien geen liberale aanpak", zegt Schaake.

Three strikes out

De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement stemde gisteren over de handhaving van intellectuele eigendomsrechten. De VVD-er Manders sloot zich aan bij een conservatieve meerderheid voor een repressieve aanpak. In het rapport van de Franse conservatieve Europarlementariër Marielle Gallo, wordt ondermeer gepleit voor strafrechtelijke maatregelen tegen inbreuk op auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Frankrijk kent sinds begin dit jaar een omstreden wet tegen ´internetpiraterij´. Wie drie maal wordt betrapt op illegaal downloaden, kan door zijn internetaanbieder worden afgesloten.

"Voor D66 staat de bescherming van digitale rechten als vrijheid van meningsuiting op het net voorop en ook in de Digitale Agenda van mevrouw Kroes wordt dit belang benadrukt", zegt Schaake.

tegenhouden

De stemming over het zogeheten Gallo-rapport staat in principe gepland voor de komende plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg. "D66 zal in ieder geval alles in het werk stellen om het rapport in z´n huidige vorm tegen te houden."