CDA

CDA staat voor een ministerie van landbouw
woensdag 2 juni 2010
Joop Atsma en Gerda Verburg, nummers 7 en 9 van de CDA kandidatenlijst, hebben vandaag onomwonden helder gemaakt dat het CDA in het komende kabinet staat voor handhaving van het ministerie van Landbouw. Atsma: âBij andere partijen, zoals de VVD zijn plannen om het ministerie onder te brengen bij Economische Zaken. Het CDA kiest daar niet voor. Wereldwijd zijn we toonaangevend. Landbouw bij EZ? Wat doen we dan met dier- en plantgezondheid, landbouwonderwijs, Wageningen en al die andere voorbeelden. Versnippering van het brede belang is slecht voor Nederland en de sector. Het is spelen met vuur."

Gerda Verburg, demissionair minister van Landbouw,is het daarmee eens. Ze onderstreept de kracht en het belang van de sector: âDe landbouw is van groot belang, zowel nationaal als internationaal. Nederland zou de gekke Henkie van Europa worden als het geen minister van landbouw meer zou hebben. We zijn nota bene de tweede exporteur van landbouwproductenter wereld!".

De twee CDA-ers gaven ook aan dat het CDA pal blijft staan voor de 'rode' diesel voor tractoren. âDit accijnsvoordeel moet blijven bestaanâ, verzekertde Atsma.

Minister Verburg pleitte tevens voor het realiseren van netwerk voor groen gas. Dit houdt in dat gas, gewonnen uit vergisting van onder andere mest, opgewerkt en getransporteerd kan worden. Er dient geïnvesteerd te worden in infrastructuur, ontwikkeling van de markt, kennisdeling en een eerlijke prijs voor de producenten. Het CDA wil dat er naar Duits voorbeeld een subsidieregeling komt, zodat producenten een gegarandeerde afzet hebben tegen een prijs die meer dan kostendekkend is. âDe bestaande subsidieregelingen bieden momenteel voor ondernemers te weinig zekerheden. Maak een netwerk van boer naar boer en alleen daardoor kan massa worden gecreëerd. Ook een bedrijf als Gasunie ziet volop perspectief en dat is een belangrijk signaal'' , aldus Atsma: 'Goed voor het energieprobleem en voor het mestprobleem.'