Universiteit Twente

Staatssecretaris: "ICT, ruggengraat van onze samenleving"

CTIT-symposium over betrouwbaarheid van ICT druk bezocht

02 juni 2010

"ICT is overal," opent Peter Apers, wetenschappelijk directeur van CTIT, het jaarlijkse symposium, "tegenwoordig is het heel normaal dat overal om ons heen wel ergens ICT in verwerkt is." Dit biedt veel voordelen, maar tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat we afhankelijk zijn van ICT. Denk aan je mobiele telefoon, je auto en je afwasmachine. Voor de meeste mensen is het heel moeilijk zich te realiseren hoe complex al deze systemen zijn.

ICT is in onze samenleving niet meer weg te denken. Het elektriciteitsnet, de watervoorziening, het spoorwegnetwerk, het vaste en mobiele telefoonnet, internet en meer centrale netwerken worden allemaal beheerd door heel complexe ICT-systemen. Als deze systemen falen, hebben wij geen elektriciteit of water meer en rijden de treinen niet op tijd. Omdat de maatschappij zo afhankelijk is van ICT is het van belang dat ICT-systemen zeer betrouwbaar zijn. Sprekers uit binnen- en buitenland, o.m. de internationaal zeer bekende prof. dr. Andrew S. Tanenbaum (VU Amsterdam) en prof. Kim Larsen (Aalborg University, Denemarken) spraken tijdens het jaarlijkse CTIT-symposium over het grote belang van de betrouwbaarheid van ICT-systemen voor de samenleving.

Betrouwbaarheid
Een van de gastsprekers was Ank Bijleveld-Schouten, staatssecretaris van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In een volle zaal ging Bijleveld in op de betrouwbaarheid van ICT, met name gericht op overheidssystemen (denk aan de Belastingdienst, stemcomputer of koppeling van systemen tussen de verschillende departementen), en daarmee het vertrouwen bij de burgers. "ICT is een ruggengraat van onze samenleving," vertelt Bijleveld, "ICT moet dus betrouwbaar zijn voor ons". Deze betrouwbaarheid is essentieel voor het vertrouwen bij de burger. Ze noemde een aantal punten die moeten bijdragen aan dit vertrouwen. Allereerst moeten we meer grip krijgen op ICT. Naast betrouwbaarheid van de systemen zelf moeten we ook meer aandacht besteden aan de betrouwbaarheid van ICT-toepassingen. Meer onderzoek op zich is niet voldoende, het moet ook doorvertaald worden naar het brede publiek. Door meer transparantie ontstaat meer vertrouwen in ICT, aldus de staatssecretaris. Wat volgens Bijleveld ook van belang is dat we risico's moeten blijven melden. Die kunnen niet allemaal weggenomen worden. "Als we voldoen aan deze stappen, komt er meer vertrouwen bij de burger," sluit Bijleveld haar verhaal.

CTIT

Maatschappelijk probleem
Apers vertelt dat de ICT-sector de afgelopen jaren enorm gegroeid is, maar de financiering voor ICT-onderzoek gedaald. "Mensen realiseren zich te weinig hoe afhankelijk we zijn van ICT," vertelt Apers, "de betrouwbaarheid van systemen wordt vaak enorm onderschat." ICT wordt vaak technisch benaderd, maar dat is niet voldoende meer. Steeds vaker wordt ICT bekeken vanuit de maatschappij. Om een betrouwbare ICT-infrastructuur te blijven garanderen zijn investeringen nodig, voor technisch en maatschappelijk onderzoek. Zowel Bijleveld als Apers pleiten daarom voor meer investeringen in ICT-onderzoek.

Postercompetitie
Naast de presentaties was er een postercompetitie voor PhD-studenten van CTIT. De jury bestond uit prof. dr. ir. Gerard Smit, prof. Kim Larsen (Aalborg University, Denemarken) en dr. Jacek Skowronek (Thales Nederland). De jury verkoos unaniem Rafael Barbosa (EWI/DACS-groep) met zijn poster: "Intrusion Detection in SCADA networks" tot winnaar. Zijn poster viel op vanwege de helderheid, aantrekkelijkheid en toegankelijkheid voor buitenstaanders. De tweede plek ging naar Maartje Zonderland (EWI/SOR-groep) en Robin van Rootseler en Chris van Dam (EWI/SAS-groep) werden samen derde.