Lezing over het Utrechtse Stadsrecht in Het Utrechts Archief


In het kader van de viering van de Stadsdag

UTRECHT, 20100525 -- Op 2 juni in 1122 kreeg Utrecht een aantal voorrechten door de keizer bevestigd. Precies 888 jaar later wordt deze dag gevierd als de Stadsdag Utrecht, met een rijk activiteitenprogramma. In Het Utrechts Archief zijn de oude oorkonden met de stadsrechten te zien, is de expositie Utrecht, met recht een kinderstad! 's avonds te bewonderen en geeft Joost Cox op deze avond een lezing over Utrecht en zijn stadsrechten.

Joost Cox, kenner op het gebied van stadsrechten in Nederland belicht in zijn lezing wat deze rechten betekenden voor Utrecht. En hoe dit is te zien in het perspectief van andere steden in die tijd. Hij gaat daarbij in op de specifieke situatie in Utrecht in vergelijking tot een aantal van de vroegste stadsrechten in de Nederlanden, zoals die van Hoei (Huy - 1066), Staveren (1068), Geraardsbergen (1067-1070) en Brugge (1127).

Cox, gemeentesecretaris van Alkmaar, deed uitvoerig onderzoek naar alle stadsrechten in Nederland en de betekenis hiervan voor de ontwikkeling van steden en hun bewoners. Hij werkt momenteel aan een proefschrift over de Hollandse en Zeeuwse stadsrechten in de landsheerlijke tijd (universiteit Leiden).

Lezing: De vroegste stadsrechten in de Nederlanden:
Huy (1066), Staveren (1068) en Utrecht (1122).
door Joost Cox

Datum: Woensdag 2 juni 2010
Aanvang: 20.00 uur
Plaats: Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht
Toegang: gratis
Info: www.hetutrechtsarchief.nl en www.stadsdag.nl

Het Utrechts Archief





Ingezonden persbericht