Ingezonden persbericht


2 juni: opening expositie 'Architectuur voor Politiek'

Om de openbare ruimte in de stad weer toneel te maken van een politiek en maatschappelijk debat, hebben bouwkunde studenten aan de TU Delft mobiele paviljoens ontworpen voor politieke partijen. Met de paviljoens kunnen partijen tijdens verkiezingen door het land trekken. Een serie van 13 eigenzinnige voorstellen van deze paviljoens is te zien op de tentoonstelling 'Architectuur voor politiek', die op 2 juni wordt geopend. Gezien de maatschappelijke relevantie van deze thematiek willen wij u hierbij van harte uitnodigen. De tentoonstelling is te zien in het gebouw van de Haagse Tribune, Hofweg 1-H in Den Haag (5e etage, boven café Dudok).

De opmerkelijke ontwerpen en maquettes, gebaseerd op een persoonlijke analyse van de partijen, onderzoeken nieuwe condities van openbaarheid en communicatie in de architectuur. De ontwerpen begeven zich in het spanningsveld tussen propaganda en marketing, tussen publiek en politiek. Kleurrijke maquettes en posters motiveren de ontwerp-concepten.

Het project is een reactie op de vergaande 'mediatisering' van het politieke debat en de veranderende relatie tussen politiek en burger in het publieke domein. De massamedia, met name de televisie, hebben steeds meer directe vormen van communicatie tussen politiek en burger verdrongen. Mensen ventileren hun mening op het internet, waar anonimiteit een vrijbrief is om elkaars huid vol te schelden. Het debat wordt grimmiger en de afstand tussen groepen groter.

De studenten hebben elk op eigen wijze op deze context gereageerd, wisselend tussen utopische, commerciële en cultureel kritische voorstellen. Voor de afzonderlijke politieke partijen is een dergelijk paviljoen ook een interessant (promotie)middel om uitdrukking te geven aan hun identiteit en de verbondenheid met de kiezers te vergroten.

Het ontwerpproject kwam tot stand onder leiding van architect/ontwerper Marc Koehler, docent aan de TU Delft. Het project past binnen de traditie van de TU Delft om ontwerpvragen en oplossingen te koppelen aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen. De ontwerpen en de analyses zijn verzameld in de publicatie 'Politieke Architectuur - een ontwerpend onderzoek naar een nieuwe publieke sfeer'. Deze is binnenkort online beschikbaar.