platte tekst en als bijlage

Gemeente Utrecht
28-05-2010
Actueel verleden in stadhuis

De jaarlijkse Utrechtse Veteranendag op 18 juni is aanleiding voor twee tentoonstellingen in het stadhuis. De Utrechtse kunstenaar Jacolien de Jong maakt in 'Sporen van verleden tijd' de verhouding tussen verleden en heden tot haar thema. Zuilenees Wim van Scharenburg laat zien welke rol 'Huize Zuylenveld' speelde in de opvang van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.

Rode draad in het werk van de Utrechtse kunstenaar Jacolien de Jong is de vraag "hoe vroegere ervaringen van invloed zijn op het heden en hoe het verleden op zijn beurt weer verandert door het heden." De expositie 'Sporen van verleden tijd' omvat vrij werk en twee publieksprojecten met een actieve rol voor de bezoekers.
In de serie vrije tekeningen, getiteld Growing Mind, onderzoekt De Jong hoe alledaagse prikkels plotseling herinneringen activeren. In het afgeronde publieksproject 'Beste vader, Lieve Pa' nodigde De Jong bezoekers uit om een kaart te schrijven aan hun vader, met als thema 'terugblikken geeft nieuwe betekenis aan het heden'. Met het project 'Berichten aan Onze Jongens' confronteert De Jong bezoekers met de vraag in hoeverre Nederlanders zich betrokken voelen bij militairen op vredesmissie. De berichten die bezoekers op een papieren vliegtuigje schrijven, worden na afloop van de expositie en in samenwerking met het Ministerie van Defensie naar Tarin Kowt (in Uruzgan) gestuurd.

Museumhouder en Zuilenees Wim van Scharenburg stelde de tentoonstelling samen over Huize Zuylenveld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in dit statige 17e-eeuwse herenhuis in Zuilen oorlogsveteranen opgevangen. Na hun verblijf in het Militair Hospitaal konden zij in dit "Herstellingsoord voor Nederlandsche Oorlogsgewonden" revalideren, deelnemen aan gezelligheidsactiviteiten en zelfs worden omgeschoold. Instituut Schoevers verzorgde type- en taalcursussen en vaklui gaven les in hun ambacht. Op de tentoonstelling geven foto's, gemaakte objecten en verhalen uit de - zelfgeschreven, -getypte en -gestencilde - periodiek een beeld van deze periode.

De exposities 'Sporen van verleden tijd' (op de begane grond) en 'Huize Zuylenveld' (op de eerste verdieping) zijn gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht) te zien van woensdag 2 juni tot en met vrijdag 2 juli 2010.