Technische Universiteit Delft

Cool and Sustainable

door M&C

Duurzame energie staat de laatste tijd volop in de belangstelling. Wind- en zonenergie zijn bekende bronnen, maar ook uit getij kan energie worden gewonnen.

03 juni 2010 | 14:30 uur - 18:00 uur
plaats: Technische Universiteit Delft, Faculteit CiTG, Zaal G

Energiewaterbouwkunde: het vak van de toekomst

xhtmlc Een probleem met deze duurzame bronnen is dat zij op een door de natuur bepaald moment leveren. Omdat ook de energievraag fluctueert tijdens de dag, ontstaan verschillen. Daarom is de stelregel: geen duurzame energie zonder opslag! Tijdens dit symposium zullen recente ontwikkelingen op dit gebied worden geschetst. Naast de mogelijkheden voor getijcentrales in de delta komen de voor- en nadelen van de twee hoofdtypen pompaccumulatiecentrales aan de orde. Experts zullen de achtergronden van energieopwekking en opslag door water belichten en een doorkijk geven naar de toekomstige ontwikkelingen.

De gelegenheid zal worden aangegrepen om afscheid te nemen van dhr. J. van Duivendijk, die lange tijd het vak Energiewaterbouwkunde voor Delftse studenten heeft verzorgd. Met ingang van dit collegejaar ging hij met pensioen.

Programma

14:30 Ontvangst Â
14:50 Opening en inleiding door dagvoorzitter prof.drs.ir. Han VrijlingÂ
15:00 Ontwikkelingen op de energiemarkt drs. Ruut Schalij 15:20 Getijcentrale in de Brouwersdam ir. Leslie Moyaart 15:40 Energie-eiland: pompaccumulatiecentrale (PAC) ir. Arie Mol 16:00 Pauze Â
16:30 Ondergrondse pompaccumulatiecentrale (OPAC) drs.ing. Jan Bout 16:50 Kosten/baten ir. Frits Verheij
17:10 Evaluatie ir. Hans van Duivendijk
17:30 Sluiting officiële gedeelte, daarna: borrel Â

Â
Kosten GeenÂ
Aanmelden via waterbouwdispuut@ct.tudelft.nl

Â
Â

xhtmlc
Â

xhtmlc
Â

xhtmlc

Het Waterbouwdispuut

Netherlands committee on Large Dams

Afdeling Bouw- en Waterbouwkunde