Gemeente Maasgouw


Gemeenteraad beslist over locatiekeuze basisschool De Maasparel

Tijdens de raadsvergadering van 3 juni a.s adviseert het College van B&W de gemeenteraad de bestaande schoollocatie te Stevensweert aan te wijzen als toekomstige unilocatie van basisschool De Maasparel.

Voor de verdere voortgang wordt voorgesteld een bouwvoorbereidingskrediet van EUR 150.000,-- beschikbaar te stellen. Dit voorstel vloeit voort uit de aanbevelingen die komen uit het onderzoek dat Complan bv heeft gedaan. Het voorstel is besproken met de partners (SKOEM en Stichting Menswel) en wordt door hen volledig ondersteund.

Achtergrond

De basisscholen van zowel Stevensweert als Ohé en Laak worden geconfronteerd met een afnemend leerlingenaantal. De basisschool van Ohé en Laak ligt al drie jaar onder de opheffingsnorm en krijgt sinds 1 augustus 2009 geen rijksbekostiging meer als zelfstandige basisschool. De beide basisscholen zijn daarom per 1 augustus 2009 gefuseerd met als nieuwe naam basisschool "De Maasparel" om zodoende te waarborgen dat er een voldoende leerlingenaantal behouden blijft om beide kernen te voorzien van één basisschool.

Nadat eerst is onderzocht welke locaties in aanmerking kwamen voor een unilocatie, heeft de gemeenteraad van Maasgouw op 24 september 2009 besloten om de vijf meest kansrijke locaties in een quickscan nader te laten beoordelen op kwalitatieve, ruimtelijke en financiële haalbaarheid:


1. Bestaande schoollocatie Stevensweert

2. Plangebied Op de Konie Stevensweert

3. Sportlaan/Nieuwendijk Stevensweert

4. Sportlaan/Sportpark Stevensweert

5. Bestaande schoollocatie Ohé en Laak

In het onderzoek is rekening gehouden met deelname van de Stichting Menswel (peuterspeelzaal/ kinderopvang) en het reeds aanwezige servicepunt van de bibliotheek. Op basis van een aantal kaders en randvoorwaarden en het formuleren van een globaal functioneel en ruimtelijk programma van eisen zijn de 5 locaties beoordeeld op ruimtelijk, kwalitatief en financieel gebied.

De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door Complan BV, worden op 3 juni a.s. aan de gemeenteraad van Maasgouw ter besluitvorming voorgelegd.

Keuze voor bestaande schoollocatie

Uit het onderzoek blijkt dat de bestaande schoollocatie te Stevensweert zowel ruimtelijk, kwalitatief, financieel als plantechnisch goed scoort. De iets mindere score op gebouwelijk gebied en tijdelijke overlast tijdens de verbouwing wegen niet op tegen de goede scores op de andere gebieden. Complan BV geeft dan ook als aanbeveling om de bestaande schoollocatie Stevensweert, als locatiekeuze aan te wijzen en binnen de verdere planvorming in detail te laten uitwerken. Dit uiteraard in overleg met schoolbestuur en de Stichting Menswel en binnen de daarvoor gestelde financiële begrotingskaders.

Overleg met schoolbestuur

De rapportage is besproken met het schoolbestuur SKOEM en de Stichting Menswel.

Voor het schoolbestuur zou nieuwbouw in principe de voorkeur hebben. Echter, gelet op de ruimtelijke, kwalitatieve, plantechnische en financiële haalbaarheid en snelle realisatie, ligt ook voor het schoolbestuur het uitgebrachte advies het meest voor de hand.

De directe nabijheid van een binnensportaccommodatie is een absolute vereiste voor het schoolbestuur. Daarnaast is de aanwezigheid van een buitensportaccommodatie in de nabijheid een belangrijk voordeel in het kader van naschoolse opvang en dagarrangementen.

Ook de stichting Menswel kan zich vinden in de conclusies van het rapport, maar geeft tevens aan dat kinderopvang als marktpartij moet fungeren en alleen haalbaar is als er een voldoende aantal kinderen aan deelneemt.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00