Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

tm 8 augustus 2010

In Pursuit of Happiness: 3 juni tm 8 augustus 2010

Publicatiedatum: 20 mei 2010 | PERSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research, Onderwijs en opleidingen

Arjan van Helmond

Vanaf 3 juni toont de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een solotentoonstelling van werken op papier van Arjan van Helmond (1971). De tentoonstelling bestaat uit werken die onderdeel zijn van verschillende binnen- en buitenlandse collecties. Leidraad bij de selectie vormde het interieur, een onderwerp dat een belangrijke rol speelt in het oeuvre van Van Helmond. Het is voor het eerst dat deze werken nu bij elkaar te zien zijn. Van Helmond toont naast ouder werk ook recent werk dat hij de afgelopen maanden maakte in zijn woonplaats Berlijn. Ieder jaar is in de LUMC-Galerie een solotentoonstelling van een kunstenaar te zien van wie werk is opgenomen in de kunstcollectie van het LUMC. De tentoonstelling `In Pursuit of Happiness' past binnen deze traditie.

Aanvankelijk richtte Arjan van Helmond zich op het thema `architectuur'; op de buitenkant van gebouwen. De laatste jaren concentreert hij zich juist op het interieur en wil hij met zijn schilderijen de emotie oproepen die opkomt bij de herinnering aan een bepaalde plek. "Want", zegt Van Helmond, "de tijd kun je niet vasthouden, maar de plek waar iets heeft plaatsgevonden herinner je altijd levendig tot in de kleinste details."

Het ontbreken van mensen in zijn schilderijen en tegelijkertijd de aanwezigheid van sporen waaruit blijkt dat iemand daar is geweest, geven zijn voorstellingen een geheimzinnige lading. Toch gaat het Van Helmond niet om het suggereren van een spannend verhaal. Het is juist de persoonlijke, intieme blik, de ervaring bij het zien van een ruimte, die van Helmond in beeld wil brengen.

Met de titel `In Pursuit of Happines' verwijst Arjan van Helmond naar een stelling uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, waarin bezit in verband wordt gebracht met geluk. "We proberen onze omgeving zo in te richten dat we ons er gelukkig in voelen. Het wordt een onderdeel van onze identiteit; de dingen waarmee we ons omringen in ons dagelijks leven vormen een schaduw van wie we zijn. Het meubilair, het tapijt onder onze voeten, de kleur van het behang, dure verzamelingen of prullaria in de kast, aangeschaft om er gelukkiger van te worden. Ik probeer een resonantie van herinneringen en sentimenten die daaraan verbonden zijn voelbaar te maken in mijn werk", zegt Arjan van Helmond.

De schrijver Oscar van den Boogaard schreef op verzoek van Arjan van Helmond een tekst, geïnspireerd door het werk op deze tentoonstelling. Hij opent op 3 juni om 16.30 uur de tentoonstelling in de Galerie van het LUMC.