Universiteit van Tilburg

Persbericht 25 mei 2010

Leonardohoogleraar Joris Luyendijk geeft lezing over journalistiek voor de 21e eeuw

Droom, daad en deemoedigheid

Schrijver en journalist Joris Luyendijk, die dit jaar de Leonardoleerstoel van de Universiteit van Tilburg bezet en een masterclass heeft gegeven, houdt op 3 juni een openbare lezing onder de titel Journalistiek voor de 21ste eeuw. Droom, daad en deemoedigheid.

Samen met een select groepje van twaalf studenten heeft Luyendijk de afgelopen maanden onderzocht wat er gebeurt als je probeert de energieverspilling van de universiteit te verminderen. Over hun `groene onderzoeksjournalistiek' en vorderingen hielden zij een blog bij voor het universiteitsblad Univers.
In zijn openbare lezing borduurt hij voort op het thema dat hij afgelopen maanden met de `Groene Leonardo's' heeft onderzocht:

Wat gebeurt er wanneer je probeert om een organisatie te verleiden om het geld dat nu nog gaat naar energieverspilling, voortaan te besteden aan energiebesparing? En waarom zou je dat willen proberen?

Joris Luyendijk (Amsterdam, 1971) is schrijver en journalist. Hij werkte eerder als Midden-Oosten correspondent voor de Nederlandse radio, tv en schrijvende pers. Hij presenteerde een paar jaar Zomer- en Wintergasten (VPRO) en schreef drie boeken, waaronder het meermalen bekroonde en vertaalde Het zijn net mensen. In maart 2009 riep Luyendijk zichzelf uit tot 's lands eerste correspondent elektrische auto's, waarover hij wekelijks verslag doet in de weekbijlage van NRC Handelsblad.
In oktober 2009 richtte hij de Elektrische Scriptieprijs HBO/ WO 2010 op ter waarde van 12.000 euro voor de beste afstudeerscriptie over een onderwerp dat raakt aan elektrische auto's. De tweede en derde prijs zijn elk 4000 euro.

Joris Luyendijk is de negende gasthoogleraar van de Leonardo-wisselleerstoel van de Faculteit Geesteswetenschappen. De Leonardo-wisselleerstoel wordt jaarlijks bekleed door een spraakmakende gastdocent die op meerdere terreinen werkzaam is: de dichter-bioloog, de taalkundige-mathematicus-columnist, de filosoof-romancier, de dichter-psychiater, de acteur-regisseur-fotograaf; de eigentijdse uomo universale. Eerdere Leonardohoogleraren waren Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Ted van Lieshout, Wim T. Schippers, Jan Terlouw, Leo Vroman, Wim T. Schippers, Cox Habbema en Thom Hoffman.