Vrije Universiteit Amsterdam

Modelmatig ontwikkelen van referentiekaders binnen IT Auditing


* Startdatum: 03-06-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Model based development of Audit Terms of Reference: a structural approach to IT auditing


* Spreker: W.N.B. Tewarie


* Promotor: prof.dr.ir. R. Paans RE prof.dr. Y.H. Tan


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

IT-auditing richt zich op het beoordelen van IT-objecten van de bedrijfsvoering, zoals software applicaties, systemen en infrastructuur. Een (IT) audit kent drie fases: vooronderzoek, veldwerk en rapportage. Een belangrijke stap in het vooronderzoek is ontwikkeling van het beoordelingsinstrument (referentiekader). Bij het ontwikkelen van referentiekaders worden meestal structuren gevolgd die voortkomen uit `best practices' in de beroepspraktijk. Deze werkwijze wordt door Tewarie Wiekram in zijn promotieonderzoek aangemerkt als een `rule-based' aanpak.

Dergelijke kaders waarborgen niet altijd een juiste, consistente analyse. Voortkomend vanuit `best practices' bevatten referentiekaders vaak een onduidelijke mix van gedetailleerde en algemene beoordelingsnormen. De normen zijn bovendien vaak op verschillende manieren en met een wisselende mate van samenhang geformuleerd. Onzekerheid over volledigheid en passendheid van de beoordelingsnormen kan het gevolg zijn, waardoor er tevens discussies ontstaan over de geloofwaardigheid van auditresultaten.

Wiekram ontwikkelde een framework (SCF) en een methode (M3) op basis waarvan het ontwikkelen van referentiekaders systematischer kan plaatsvinden. Deze werkwijze wordt getypeerd als `principle-based'. Het framework bestaat uit de elementen `Structure (S)', `Content (C)' en `Form (F)'. De toepassing van deze elementen bevordert het systematisch ontwikkelen van een referentiekader, maakt het mogelijk om de juiste, passende auditelementen te identificeren en ondersteunt consistente formulering van de auditprincipes per auditelement. De methode (M3: Middle, Middle-out, Middle-in) ondersteunt het komen tot de juiste auditelementen per specifieke audit.

Tewarie heeft het framework en de M3-methode in casestudies getoetst. Aan de hand van zijn methodiek kon de samenhang en de mate van consistentie en volledigheid van referentiekaders worden beoordeeld. Het framework(SCF) en de M3-methode zijn met behulp van de casestudies op hun toepasbaarheid en effectiviteit gevalideerd.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam