Gemeente Haren

Geluidmaatregelen Spoorwegtraject Haren/Glimmen

Informatieavonden op 3 en 7 juni 2010


01/06/2010

De gemeente Haren en spoorwegbeheerder Prorail gaan samen zorgen voor minder geluidsoverlast van treinen in de gemeente Haren voor bewoners van woningen aan het spoor.

In 1997 heeft de gemeente Haren een subsidieaanvraag ingediend voor maatregelen tegen geluidshinder bij het Ministerie van VROM. Reden daarvoor is dat de geluidswaarden op de gevels van woningen vanwege het doorgaand railverkeer langs het spoorwegtraject Haren/Glimmen de voorkeursnormen van de Wet geluidhinder overschrijden. Het gaat hierbij om woningen die vóór 1987 zijn gebouwd. Woningen van na 1987 moesten al aan strenge eisen voldoen voor wat betreft geluidsisolatie.

Subsidie

Het heeft een tijd geduurd voordat er vanuit het ministerie van VROM subsidie beschikbaar kwam om daadwerkelijk maatregelen te nemen. Saneringsgelden vanuit het Ministerie van VROM worden landelijk verdeeld op basis van urgentiecriteria.

De Minister van VROM wil in oktober 2010 een saneringsprogramma ontvangen waarin geluidbeperkende maatregelen worden voorgesteld.

Akoustisch onderzoek

Om het saneringsprogramma op te kunnen stellen is een nieuw geactualiseerd akoestisch onderzoek uitgevoerd waarbij rekening is gehouden met het toekomstige spoorweggebruik. Dit onderzoek geeft inzicht in een aantal haalbare opties om de geluidhinder te verminderen zoals effecten van raildemping, afscherming door geluidsschermen of gevelisolatie aan woningen.

Bijeenkomsten

Graag willen wij de uitkomsten van het onderzoek en de mogelijke maatregelen aan u presenteren in een tweetal bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn op:

* 3 juni in de Groeneneberg, Markeweg 17 te Glimmen
* 7 juni in Buurthuis Mellenshorst, Waterhuizerweg 36 te Haren .

Beide bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur en duren tot 21.30 uur.

Op dit moment zijn er nog geen beleidskeuzes gemaakt over de te treffen maatregelen. Opmerkingen tijdens de bijeenkomsten worden meegenomen in de uiteindelijke keuze van de te nemen maatregelen.

Planning

De planning voor het project ziet er verder als volgt uit:

augustus 2010: Ontwerp saneringprogramma ter inzage

oktober 2010: Besluitvorming over een definitief saneringsprogramma

Graag zien wij u op 3 juni of 7 juni.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer R.J.C. Jager van de gemeente Haren, 050-53 39 911.