Gemeente Eindhoven

Gemeente gaat actief handhaven

90 euro boete voor op straat gooien afval

Wie in Eindhoven papier of ander afval op de grond gooit, kan rekenen op een boete van EUR 90,-. De gemeente voert deze maatregel in om overlast van zwerfafval te verminderen.

Op donderdag 3 juni 2010 gaat de gemeente deze maatregel extra onder de aandacht brengen. De gemeente start met de zogenaamde `Snoeproute' tussen winkelcentrum Eckart en de scholen aan de Sterrenlaan. De vervuilers worden er door Stadstoezicht op gewezen dat hen EUR90,- boete boven het hoofd hangt. Daarna wordt steekproefsgewijs extra in het gebied gecontroleerd, zowel in uniform als in burger, en daadwerkelijk boetes uitgedeeld aan vervuilers. Ook de scholen en de ondernemers hebben overlast van het zwerfafval. Daarom pakken zij samen met de gemeente dit probleem aan.

Op woensdag 16 juni vindt er een soortgelijke actie plaats in Winkelcentrum Woensel. Het Frans Leharplein komt op zaterdag 19 juni aan de beurt.

Campagne

Een goed beleid en een actieve gemeente kunnen voor een schone stad zorgen. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat inwoners en ondernemers een steentje bijdragen. De stad blijft niet zomaar schoon en netjes.
In 2010 gaat de gemeente extra aandacht besteden aan het voorkomen en bestrijden van troep in de openbare ruimte. Dit gebeurt onder ander door middel van een campagne. Al enkele weken hangen posters in de stad met de kreten "Hé doe's normaal. Ruim je rommel op" en "Hé, goed bezig. Samen houden we Eindhoven netjes". Op de website www.eindhoven.nl/goedbezig of www.eindhoven.nl/doesnormaal zijn onder andere twee leuke filmpjes te zien. De campagne laat zien hoe het niet moet, maar vooral ook wat er wel goed gaat, want er zijn natuurlijk heel veel goede initiatieven van burgers om de openbare ruimte netjes te houden.