GGD Zuid-Holland Zuid


ouder
Website Kopstoring.nl voor jongeren met een psychisch zieke ouder

In Nederland groeien zon 600.000 jongeren op tussen de 12 en 22 jaar met een vader of moeder die psychische problemen heeft. Voor deze jongeren is er een speciale interactieve website, www.kopstoring.nl. Eén van de mogelijkheden van de site is het volgen van een chatcursus. Lees verder bij meer.

kopstoring

Iedere maand start een chatcursus waaraan jongeren van 16 tot 25 jaar kunnen deelnemen. Het voordeel van deze cursus is dat er geen wachtlijst is en jongeren anoniem kunnen deelnemen aan de cursus. De chatcursus is gericht op het voorkomen van problemen, en is dus geen therapie of behandeling.

Een eigen plek
Jongeren van ouders met psychische problemen hebben het moeilijk. Gelukkig gaat het vaak goed met deze jongeren en groeien ze op tot zelfstandige en verantwoordelijke mensen. Toch hebben deze jongeren anderhalf keer zo veel kans op psychische problemen als andere jongeren. Jongeren praten niet snel over de psychische problemen van hun ouder(s). Schaamte en schuldgevoelens spelen daarbij een belangrijke rol. Ze maken zich vaak zorgen over hun ouders en voelen zich erg verantwoordelijk. Hun ouder kan door eigen problemen minder zorg bieden. Kopstoring.nl biedt deze jongeren een eigen plek, waar zij ook aandacht voor zichzelf kunnen krijgen.

Chatcursus op Kopstoring.nl
Iedere maand start een chatcursus waaraan jongeren van 16 tot 25 jaar kunnen deelnemen. Het voordeel van deze cursus is dat er geen wachtlijst is en jongeren anoniem kunnen deelnemen aan de cursus. De chatcursus is gericht op het voorkomen van problemen, en is dus geen therapie of behandeling. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die hebben meegedaan met name de laagdrempeligheid, het lotgenotencontact en de anonimiteit van de cursus prettig vinden. Naast de chatcursus kunnen jongeren op www.kopstoring.nl ook informatie en tips lezen, verhalen uitwisselen of e-mailen met een hulpverlener. Jongeren die liever niet via de website willen praten, kunnen deelnemen aan cursussen die in de regio worden georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.RMPI-degroterivieren.nl of www.optiment.eu bij preventie of vraag naar de KOPP-cursussen (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen).

De website Kopstoring.nl is een onderdeel van het programma Gezond, gewoon doen! Diverse organisaties werken in opdracht van de gemeenten aan dat programma mee. De GGD Zuid-Holland Zuid voert de regie over het programma.