Gemeente de Waard


Begrazing stadswallen Nieuwpoort

Aan het begin van het groeiseizoen bent u geïnformeerd over de problematiek rondom de Q- koorts in relatie tot de begrazing van de stadswallen in Nieuwpoort.

De gezondheidsdienst heeft ons een tweetal voorzorgsmaatregelen geadviseerd om besmetting tot een minimum te beperken, te weten:
* Geen drachtige schapen of schapen die net gelammerd hebben op de wallen (bacterie die Q-koorts veroorzaakt komt vrij bij en kort na het lammeren)

* Inenten van de schapen (preventief)

De periode dat de schapen lammeren is inmiddels voorbij. Het inenten zorgt op dit moment voor een probleem. De uitgifte van entstoffen laat op zich wachten, omdat de kudde volgens de instanties geen risicogroep is. Zoals het er nu uitziet zal de entstof pas aan het einde van het groeiseizoen beschikbaar komen voor `onze' kudde. Het gevolg hiervan is dat de stadswallen gedurende het gehele seizoen niet begraasd zouden kunnen worden. We hebben ons probleem voorgelegd aan de gezondheidsdienst en gezamenlijk zijn we tot de volgende conclusie gekomen:

Aangezien het op dit moment 100% is uitgesloten dat er lammeren op de wallen geboren kunnen worden is overdracht van de bacterie die de Q- koorts veroorzaakt op deze manier niet mogelijk. Bovendien is uitgesproken dat de kudde geen risicogroep is, waardoor preventief enten nu niet nodig is.

Gezien het bovenstaande gaat de gemeente vanaf maandag 7 juni a.s. starten met het begrazen van de wallen met de schaapskudde.