Rechtbank Utrecht


Vergassen brandganzen, Canadese ganzen en grauwe ganzen mag niet

3 juni - De bestuursrechter heeft in een voorlopige voorziening de vergunning die de Faunabeheereenheid Utrecht had gekregen voor vergassen van Canadese ganzen en het vangen met vangkooien en vervolgens vergassen van grauwe ganzen en brandganzen geschorst. Dit betekent dat deze dieren voorlopig niet op deze wijze gevangen en gedood mogen worden.

De vergunning gaf de Faunabeheereenheid ook toestemming kolganzen te vangen met vangkooien en nijlganzen en verwilderde gedomesticeerde ganzen mag te vangen in vangkooien en vervolgens te vergassen. Die vergunning schorste de rechter niet.

Canadese ganzen, grauwe ganzen en brandganzen vallen onder de reikwijdte van de Europese Vogelrichtlijn. Dit betekent onder meer dat als een overheid vergunning wil verlenen voor het vangen en doden van deze ganzen het dodingsmiddel of de dodingsmethode in een algemeen verbindend voorschrift moet zijn vastgelegd. Voor het inzetten van het middel koolzuurgas ontbreekt die wettelijke basis, oordeelde de bestuursrechter.

De zaak werd begonnen door de stichting Faunabescherming. De schorsing geldt totdat de vergunningverlener, Gedeputeerde Staten van Utrecht, heeft beslist op het door de Faunabescherming ingediende bezwaarschrift.

Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 3 juni 2010 Naar boven