Ministerie van Financiën

Overeenkomst met Canada: Fiscale zekerheid voor fondsen en investeerders

Nieuwsbericht | 03-06-2010 | Belastingverdragen

De Nederlandse overheid heeft met Canada een overeenkomst gesloten over de fiscale aspecten van het Nederlandse besloten fonds voor gemene rekening. De 'Competent Authority Agreement' geeft fiscale duidelijkheid voor structuren waarbij vermogen wordt gebundeld. De overeenkomst met Canada treedt op 3 juni 2010 in werking.

Het besloten fonds voor gemene rekening wordt als investeringsvehikel gebruikt door pensioenfondsen en andere investeerders. De overeenkomst met Canada geeft vooraf fiscale zekerheid voor dit soort fondsen. Nu de overeenkomst met Canada een feit is, wil het ministerie van Financiën de komende tijd met meer landen een soortgelijke overeenkomst sluiten. Met belangrijke landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is het overleg al gaande.

Minister van Financiën, Jan Kees De Jager, noemt de overeenkomst tussen Canada en Nederland een belangrijke eerste mijlpaal: "Deze overeenkomsten zijn van groot belang voor de financiële sector in Nederland. Er is nu fiscale zekerheid voor pensioenfondsen en andere investeerders die via een besloten fonds voor gemene rekening in Canada investeren. Dat is belangrijk, want daarmee versterken we onze internationale positie op het gebied van asset pooling."