Politie Amsterdam-Amstelland

Open nooit zomaar de voordeur

Het was niet de eerste keer en waarschijnlijk ook niet de laatste; overvallers die zich voordoen als postbezorger en zo een woning binnendringen. "Het moet standaard worden in Nederland dat we de deur eerst op een kier openen. Het klinkt tegennatuurlijk en onbeleefd, maar helaas nodig", zegt Ebe van der Land van politie Amsterdam-Amstelland.

Postbezorger
Woensdagochtend 2 juni om kwart over tien belde een man met een postpakketje aan bij een woning aan de Louvrelaan in Amsterdam West. Een vrouw deed netjes open en meteen stormde de `bezorger' haar woning binnen, met twee kompanen in zijn kielzog. Onder bedreiging van een mes eisten ze waardevolle spullen op. Tot ze ergens van schrokken en er zonder buit plotseling vandoor gingen. Tijdens hun vlucht liep de bewoonster een snee op in haar hand, welke in het ziekenhuis moest worden gehecht. De politie heeft de buurt tevergeefs met een helikopter afgezocht.

Gebruik een kierstandhouder
De politie waarschuwt voor dit soort overvallen die eens in de zoveel tijd opduiken. "Het is ons gevoel van gastvrijheid dat wij zomaar de voordeur openen", zegt Van der Land. "Maar we moeten er eigenlijk zeker van zijn wie de persoon is. Dus open de deur op de kierstandhouder en vraag om legitimatie, of je ergens moet tekenen en wat er in het pakket zit. Meestal is dit voldoende om iemand die kwaad wil af te schrikken."


____________________