Belgische Federale Overheid

Balkan

Steven Vanackere in Sarajevo met zijn collega's van de EU en van de Balkan

Datum: 02 juni 2010
Vandaag heeft Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere in Sarajevo deelgenomen aan een bijeenkomst van hoog niveau met Hoge vertegenwoordiger Ashton, Commissaris voor Uitbreiding Füle, zijn collega's van de EU en van de Balkan, evenals andere sleutelactoren, om er de vooruitgang te bespreken in de samenwerking onder Balkanlanden en in de individuele toenadering van elk van hen tot de EU:
"Onze aanwezigheid rond deze tafel getuigt van onze steun aan de stabilisering van de Balkan en het historische perspectief van EU lidmaatschap is meer actueel dan ooit. De al ondernomen inspanningen moeten nochtans worden verder gezet. Elk land houdt immers de sleutels voor zijn toekomst in handen en bereidt zich op zijn eigen merites voor op de kansen maar ook de uitdagingen die het wachten op de dag van zijn toetreding", aldus de Minister.

De Top van Zagreb heeft 10 jaar geleden al de EU lidstaten en de landen van Balkan bijeengebracht om het Europees perspectief voor de regio te bevestigen en de vooruitgang naar stabilisering te begeleiden. Dit liet toe definitief de tragische bladzijden om te slaan van de conflicten in de jaren '90.

Binnen enkele weken begint het twaalfde Belgische EU voorzitterschap. Getrouw aan de traditie en het engagement van België voor de Europese integratie zal Minister Vanackere waken over de ontwikkeling van het Europese project. De relatie met de Balkan is daarbij heel belangrijk.