FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: afspraken in nieuwe AEGON-cao stap naar volwassen arbeidsrelatie

Op woensdag 2 juni heeft vakbond FNV Bondgenoten een onderhandelingsresultaat bereikt met AEGON over een nieuwe cao. Met afspraken over `gewoon goed werk', transparantie van beloningsstructuren, scholing en levensfasebewust beleid is een grote stap richting een volwassen arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer gemaakt.

Willem Jan Boot, bestuurder FNV Bondgenoten: "Binnen AEGON is nu ook de top doordrongen van het belang van goede arbeidsverhoudingen. Het aanscherpen van de beloningsstructuur voorkomt willekeur en ondoorzichtigheid, wat ten goede komt aan het wederzijds vertrouwen. Maar ook gezamenlijk kijken naar scholing, levensfasebewust beleid en inzetbaarheid zijn hierbij van belang."

Aegon heeft FNV Professionals, een nieuw initiatief van FNV Bondgenoten voor hoger opgeleiden, gevraagd om de ideeën over een volwaardige arbeidsrelatie met hen te delen.

De bond heeft afgesproken dat er gezamenlijk wordt gezocht naar mogelijkheden om uitzendkrachten op een adequate en passende manier te belonen. Tevens komt er een beleid waaruit blijkt dat werknemers van facilitaire dienstverleners zoals catering, schoonmaak en beveiliging deel uitmaken van AEGON. "Punten die wij als vakbond in het kader van `Gewoon Goed Werk' heel hoog op de agenda hebben gezet", aldus Boot. "AEGON voegt daad bij woord: ook externe werknemers die niet op de loonlijst staan, horen een kerstpakket te krijgen of op feestjes te worden uitgenodigd."

De nieuwe cao geldt voor circa 3.000 werknemers en heeft een looptijd van 1,5 jaar. Per 1 juni ontvangen de werknemers een structurele loonsverhoging van 1 procent; op 1 juni 2011 komt daar nog eens 0,5 procent bij.