Gemeente Ermelo


Creatief proces werkgroepen Centrumontwikkeling feestelijk beklonken

Hoe ziet het dorpscentrum van Ermelo eruit in 2025? Is het toegankelijk en bereikbaar genoeg? Is het inderdaad een leefbaar dorp met een hart? Een fijne ontmoetings-plek met een groene uitstraling en genoeg diversiteit? Op 28 en 29 mei jongstleden hebben de zes actieve werkgroepen Centrumontwikkeling hun ideeën aan elkaar gepresenteerd. Opvallend was de gelijkgestemdheid over de belangrijkste kwaliteiten van een vitaal, groen en zorgzaam Ermelo.

Het laatste weekend van mei was gereserveerd voor de creatieve slotsom van de werkgroepen Toegankelijkheid, Groen, Hart, Leefbaarheid, Ontmoeting en Diversiteiten. In de prettige ambiance van Hotel Heerlickheijd van Ermelo maakten de werkgroepen lange dagen op vrijdag 28 en zaterdag 29 mei jongstleden.
Plezier en vertrouwen
Onder leiding van procesleider Harm van Dijk legden de werkgroepleden de laatste hand aan de presentaties van hun ideeën aan elkaar voor een kloppend hart van Ermelo. Met plezier en humor ontdekten de deelnemers hoe divers hun visies en gevonden oplossingen bleken te zijn. Maar op cruciale onderdelen was er juist veel overlap. Behalve een gevoel van saamhorigheid gaf dat ook vertrouwen en hoop voor de toekomst van Ermelo. Een mooi moment om de officiële afsluiting van de werkgroeparbeid te delen en te vieren.

De opheffing van de werkgroepen werd aan het einde van vrijdagmiddag 28 mei dan ook bekrachtigd door de afzonderlijke werkgroeptafels aaneen te schuiven en gezamenlijk het glas te heffen op de vrucht van maandenlang samen brainstormen en tot praktisch uitvoerbare ideeën te komen. Klankbordgroep
Tijdens het afsluitende feestelijke dinerbuffet was er volop gelegenheid ervaringen en ideeën uit te wisselen over het proces van samenwerken en de toekomst van Ermelo. Het was meteen ook de aanloop naar de volgende marathonzitting op zaterdag 29 mei, waarin de zes werkgroepen, begeleid door Van Dijk, voor de opgave stonden de diversiteit van oplossingen te bundelen tot een gezamenlijke burgervisie. Ook werd uit de werkgroepen een klankbordgroep geformeerd, die in de volgende fases betrokken blijft bij de centrumontwikkeling van Ermelo. Op maandag 7 juni a.s. zal deze klankbordgroep een samenvatting van de burgervisie presenteren aan de inwoners van Ermelo in De Dialoog. Iedereen is vanaf 19.15 uur van harte welkom. Er wordt gerekend op grote belangstelling.

Uit de wandelgangen...

Procesleider Harm van Dijk (werkzaam bij DHV) kijkt tevreden terug op een geslaagd traject. " Mijn taak bestond vooral uit het stroomlijnen van het hele proces. Dus van vertaling van inspiratie tot de output van ideeën. Een goede samenwerking met de gemeente was daarom ook een `must'. De werkgroepen moesten immers over alle benodigde faciliteiten kunnen beschikken, niet alleen wat betreft apparatuur, maar ook ondersteuning vanuit de gemeente door een toegevoegde secretaris per werkgroep. `'

Van Dijk betreurt het dat de enthousiast gestarte werkgroep Jongeren in een vroeg stadium is afgehaakt. "Een leerpunt voor de volgende keer is dat jongeren die lange spanningsboog niet aan kunnen. Ze willen best graag ideeën inbrengen, maar niet in een langlopend traject."

`'Ermelo heeft een hart met gaten en dat hart moet een aorta worden," stelt Otto Dekker namens de werkgroep Hart vast. Jobert van Oostindië (werkgroep Groen) vindt groen eigenlijk de `software `van het project Centrumontwikkeling. "Het gaat over gevoel, wat inspireert je. Ik vond het een intelligente en creatieve uitdaging om met elkaar een credo te bedenken dat staat voor een groen Ermelo: `Ermelo klopt omdat het klopt'.

Ook de werkgroep Toegankelijkheid heeft veel creatieve energie geput uit de onderlinge ontmoeting en samenwerking. Voorzitter Nico van Harten: " Wij hebben in ons midden echte ervaringsexperts als het gaat om bereikbaarheid en toegankelijkheid. Het programma van Ermelo Onbelemmerd en Zorgzaam is de lat waarlangs wij praktische problemen met drempels, gebrek aan parkeergelegenheid, het slechten van stoepranden en de bevoorrading van winkels leggen. Een en ander heeft ons op het idee van een achtvormige parkeerroute gebracht."

Hans Ligtermoet, lid van de werkgroep Kaders: "Burgers geloofden niet dat we dit in Ermelo samen zouden kunnen: out of the box denken met een stel creatieve burgers, zonder geblokkeerd te worden door kennis van experts. We zien nu werkelijk dat het mogelijk is en dat geeft de burger moed."

Ook Henk van Andel, voorzitter van de werkgroep Kaders, blikt tevreden terug. "Wij hebben steeds van de zijlijn de bijeenkomsten gevolgd.Met de mond op slot. Het proces van oplossingsgericht denken moest echt van onderaf op gang komen onder de bevolking van Ermelo. Het enthousiasme waarmee gewerkt is en de diversiteit van betaalbare en realistische ideeën is indrukwekkend. Voor ons te meer een aanmoediging om straks met zorg een en ander planmatig uit te gaan werken."