Reinier de Graaf produceert schoon afvalwater

03/06/2010 10:33

Reinier de Graaf Groep

Reinier de Graaf produceert schoon afvalwater, minder afval en minder CO2 met unieke proefinstallatie Pharmafilter

Delft, 3 juni 2010 - Het Reinier de Graaf ziekenhuis start in Delft als eerste organisatie in Nederland met de testfase van een revolutionaire zuiverings- en afvalverwerkingsmethode: Pharmafilter. Pharmafilter zorgt voor schoon afvalwater, minder vuiltransporten, minder ziekenhuisafval en minder CO2-uitstoot. Het afvalwater en het afval zijn geschikt voor hergebruik en bevatten géén medicijn- en hormoonverstorende resten.

De unieke methode biedt een gecombineerde oplossing voor logistieke en milieuvraagstukken in het ziekenhuis. Het Reinier de Graaf neemt, samen met de partners het Hoogheemraadschap van Delfland en Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), als eerste ziekenhuis in Nederland verantwoordelijkheid voor de groeiende vraagstukken op deze terreinen. Pharmafilter is verschillende malen onderscheiden met prestigieuze innovatie- en milieuprijzen. Wethouder Participatie en Duurzame Ontwikkeling Saskia Bolten van de Gemeente Delft verrichtte tijdens een feestelijke bijeenkomst de openingshandeling.

Wat is Pharmafilter?

Producten zoals servies, bestek, bedpannen en urinalen worden vervangen door eenmalig te gebruiken biologisch afbreekbare producten. Dit vaste afval wordt samen met het organische en overige ziekenhuisafval in een vermaler op de afdeling gedeponeerd en met het afvalwater via de interne riolering naar de zuiveringsinstallatie gebracht. Het vaste afval wordt grotendeels vergist en omgezet in biogas. Wat overblijft, is schoon slib met conventionele plastics en metalen bijvoorbeeld van naalden. Deze worden gerecycled en hergebruikt. Het biogas wordt gebruikt voor opwarming van de vergister en elektriciteit voor de zuiveringsinstallatie. Door minder vuiltransporten en -verbranding reduceert het Reinier de Graaf de uitstoot van CO2. Het afvalwater en afval worden gezuiverd en ontdaan van alle schadelijke stoffen voor mens, dier en milieu. Door de behandeling met geavanceerde technieken is het schone water geschikt voor hergebruik, bijvoorbeeld als spoelwater voor toiletten.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.youtube.com/watch?v=wNuiNPCkFnI