Politie Limburg-Noord

Politie Tegelen en Verkeershandhavingsteam houden bromfietscontrole


Datum: 3-06-2010
Tijd bericht: 10:56
Plaats: Venlo
Bij een bromfietscontrole op woensdag tussen 09.00 en 16.30 uur van de politie en het Verkeershandhavingsteam op het Wilhelminaplein en de Hagerhofweg in Tegelen, Zuidsingel en Vierpaardjes in Venlo werden 75 verschillende overtredingen geconstateerd. Er werden 153 bromfietsers staande gehouden en aan een volledige controle onderworpen.

De politie zette de controle op verzoek van de wijkagent op, omdat die van bewoners klachten kreeg over overlast van jeugd en het weggedrag van met name bromfietsers. Woensdagmiddag werd op meerdere locatie's gecontroleerd, te weten het Wilhelminaplein, de Hagerhofweg in de omgeving van de schoolcampus, en op de Zuidsingel en Vierpaardjes. De politie zette bij deze controle 13 agenten in. Er werd gebruik gemaakt van twee rollentestbanken, die het motorvermogen van een bromfiets controleren. Ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer sloot zich met twee man aan bij de controle. Zij controleerden de technische staat en identiteit van de bromfietsen.

Er werden in totaal 153 bromfietsers gecontroleerd. Hierbij werden 75 verschillende overtredingen geconstateerd. De grootste groep bleek een te hoge constructie-snelheid te hebben (24), gevolgd door 22 bromfietsers die hun rijbewijs niet bij zich hadden. Ook werde 8 bromfietsers bekeurd omdat ze helemaal geen rijbewijs bleken te bezitten. Tijdens de bromfietscontrole werden nog 4 automobilisten staande gehouden die hun autogordel niet gebruikten. Vier bromfietsers bleken rond te rijden met niet goed werkende remmen. Drie bromfietsers werden bekeurd omdat ze hun helm niet hadden vastgemaakt of niet op hadden en drie bromfietsers maakten veel te veel lawaai. Drie konden niet aantonen dat ze verzekerd waren en twee hadden de kentekenplaat omgebogen, zodat deze niet leesbaar was. Tenslotte werden nog twee weggebruikers bekeurd voor het rijden door rood en het niet volgen van de verplichte rijrichting.

De politie Tegelen en het Verkeershandhavingsteam zetten 13 man personeel in voor de controle. Gezien de problematiek van de klachten organiseert de politie regelmatig een gezamenlijke controle, om zo de overlast van jongeren en bromfietsers aan te pakken. De politiemensen kregen dan ook van veel burgers positieve reacties op de bromfietscontrole en passanten staken waarderend een duim omhoog.