Tweede Kamer der Staten Generaal

ChristenUnie: schriftelijke vragen over Hamas-kopstuk

Schriftelijke vragen van de leden Voordewind en Anker (beiden ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Justitie over de arrestatie van een kopstuk van de radicaal islamitische terreurbeweging Hamas


1. Heeft u kennis genomen van het bericht dat een Nederlander van Palestijnse afkomst die door Israël was gearresteerd, maar inmiddels weer is vrijgelaten, een kopstuk is van de radicaal islamitische terreurbeweging Hamas?


2. Kunt u bevestigen dat deze Nederlander van Palestijnse afkomst lid is van de Nederlandse tak van Hamas, c.q. andere verboden organisaties?


3. Is het waar dat betrokkene in het verleden eveneens werkzaam is geweest voor al-Aksa, een Nederlandse stichting die verdacht werd van fondsenwerving voor Hamas en zo ja, bestaat er reden te vermoeden dat hij , al dan niet in samenhang hiermee, voor de Nederlandse wet strafbare feiten heeft begaan?


4. Kunt u aangeven of het OM een strafrechtelijk onderzoek overweegt op grond van bovenstaande feiten?


5. Hebben bovenstaande feiten, indien zij waar zijn, consequenties voor de verblijfsrechtelijke status van betrokkene en zo ja, welke?


6. Kunt u deze vragen gezien de urgentie van de zaak zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk morgen 3 juni beantwoorden?

'Nederlandse anti-Israël activist is kopstuk van Hamas', Elsevier, 2 juni 2010.