Groen!

Groen begrotingsplan investeert slim en bespaart rechtvaardig

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid), Wouter Van Besien (Groen!) op 3 juni 2010 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Groen! presenteert vandaag zijn plan om de begrotingen in ons land tegen 2015 in evenwicht te brengen. Groen! neemt daarmee als enige progressieve partij de handschoen op, toegeworpen door partijen die kil en asociaal willen besparen. Groen! roept tegelijk de andere progressieve partijen op om ook hun begrotingsplan bekend te maken. Dit debat is te belangrijk om aan de rechtse partijen over te laten.

De concrete uitgangspunten van het groene begrotingsplan zijn het voorzichtigheidsprincipe, een conservatieve inschatting van opbrengsten en besparingen en geen opsmuk door verschuivingen tussen bevoegdheidsniveaus voor te stellen als besparingen. Groen! heeft tevens een wetsvoorstel opgesteld voor het berekenen van de verkiezingsprogramma's.

Het begrotingsplan van Groen! investeert op een slimme en sociale manier in een duurzame toekomst met 6 miljard gerichte lastenverlagingen en investeringen in duurzame economie die tot 125.000 nieuwe jobs leiden. We boren nieuwe inkomsten aan door een verschuiving van de lasten op arbeid naar lasten op vervuiling en een vermogenswinstbelasting voor supergrote vermogens (netto meer dan 1,8 miljoen euro) voor 1% van het bruto binnenlands product. Tegelijk schaffen we de successierechten af. Groen! bespaart gericht meer dan 5,5 miljard op onproductieve fiscale voordelen en op inefficiëntie in de sociale zekerheid. We pakken de armoede aan en verlichten de belastingsdruk voor de lagere en de middenklassen.

Groen! is overtuigd van de noodzaak om in 2015 begrotingen in evenwicht te hebben. Als ecologisten willen we komende generaties niet met de factuur van vandaag opzadelen. Groen begroten is besparen en tegelijk duurzaam en sociaal investeren én nieuwe inkomsten aanboren.

Voor Groen! is de huidige budgettaire crisis dé kans om een ernstige verschuiving door te voeren weg van de lasten op arbeid, richting lasten op vervuiling en supergrote vermogens (netto anderhalf miljoen euro), gekoppeld aan de afschaffing van de successierechten. In België bedraagt de ecofiscaliteit (belastingen op energie, transport en milieu) met moeite 2,1% van het BBP. Volgens Eurostat bengelen we daarmee achteraan het Europese peloton (22ste van de EU27). Op vlak van energie-heffingen scoort België nóg slechter (25ste). Momenteel komen 53,9% van de fiscale inkomsten uit arbeidsinkomens, slechts 7,3% komt uit vermogensinkomsten.

Groen! haalt de lasten op arbeid met 1% van het BBP naar beneden (3,8 miljard), een ingreep die volgens het Federaal Planbureau goed is voor 70.000 jobs (terugverdieneffect 1,54 miljard). We voeren ongeveer 1,5 miljard milieufiscaliteit in, in de luchtvaart en door veiling van emissierechten. De vermogensbelastingen wordt grondig hertekend. De huidige asociale vlaktaksen op vermogens worden afgeschaft. We vervangen roerende en onroerende voorheffing, successie- en erfenisrechten door een sociale, progressieve vermogenswinstbelasting. Alleen de 15% allerrijkste Belgen met een supervermogen van meer dan 1,8 miljoen zullen daardoor meer belast worden dan vandaag. 75% van de Belgen zullen minder moeten betalen, ongeveer 10% evenveel.

In de sociale zekerheid wil Groen! investeren om de armoede weg te werken (1,4 miljard) en om loopbanen meer ontspannen te maken (188 miljoen in ouderschapsverlof). Tegelijk besparen we 1,125 miljard in onnodige medische uitgaven en op te hoge prijzen voor geneesmiddelen.

Groen! presenteert vandaag ook een wetsvoorstel voor het berekenen van verkiezingsprogramma's van de partijen dat de partij zal neerleggen bij het begin van de volgende legislatuur. Hierbij berekenen we niet alleen de budgettaire kost maar ook de sociale en ecologische kosten van de voorstellen.

"Groen! pakt budgettaire problemen aan met positieve energie. We laten ons niet in het defensief dringen door rechtse partijen als N-VA en OpenVld die roepen dat er alleen bespaard kan worden en die de federale begroting willen uitkleden door aan sociale afbraak te doen," zegt Groen! voorzitter Wouter Vanbesien. "Als progressieve partij investeren wij sociaal en duurzaam. We verlagen de lasten en we besparen ook op uitwassen. De lagere en middenklassen doen met ons plan een goede zaak. We verlagen de lasten op arbeid en zorgen dat België aansluit bij de Europese middenmoot qua belasting op vervuiling en vermogen. Groen! roept ook de andere progressieve partijen op om met hun begrotingsplan op de proppen te komen. Dit debat is te belangrijk om aan de rechtse partijen over te laten."

Hieronder kan je de verschillende documenten in pdf-formaat downloaden:
* "Slim investeren, rechtvaardig besparen" - Het groene begrotingsplan

* Becijfering budgettair plan Groen!

* Wetsvoorstel doorlichting verkiezingsprogramma's

Contact: Wouter Van Besien -