Politie Hollands Midden

Leiden, Oegstgeest - Twee mannen aangehouden op verdenking van botendiefstal

Leiden, Oegstgeest, 03-06-2010 o De politie heeft onderzoek gedaan naar de betrokkenheid bij twee botendiefstallen van een 21-jarige man en een 22-jarige man uit Den Haag. De twee werden op zondag 23 mei omstreeks 04.30 uur op heterdaad betrapt toen zij net een boot hadden gestolen in Oegstgeest.

De politie zag die nacht tijdens surveillance de twee mannen op de boot varen langs de Kanaalweg. De politie wilde de mannen controleren en zag even later de boot onbemand drijven. Aan de kant werden natte voetsporen gezien. De politie volgde het spoor samen met een politiehond. De aangelijnde hond rende de bossages in waarop de begeleidende agent riep Politie en de verdachten opdroeg te voorschijn te komen. De twee verdachten renden toen weg. Aan het Lammenschansplein werd de 21-jarige man uiteindelijk aangehouden. De 22-jarige man probeerde via het water weg te komen maar werd even later ook aangehouden.

Uit papieren die op de boot werden aangetroffen bleek dat de eigenaar in Rijnsburg woonde. De politie is naar de woning toegegaan en heeft de bewoners ingelicht over de diefstal. Zij hebben aangifte gedaan. De boot was door de dieven beschadigd. Zo was het besturingspaneel opengebroken. Er is voor duizenden euros schade aangericht.

Uit onderzoek van de politie is gebleken dat circa twee weken voor de bovenbeschreven diefstal, geprobeerd was om een andere, zelfde type boot te stelen. Dit gebeurde op dezelfde handelswijze als waarop de andere boot gestolen werd. De mannen worden ervan verdacht ook deze diefstal gepleegd te hebben.