Verpleegkundigen: meer opleiding en meer collega's

03/06/2010 13:00

V&VN

Resultaten pilot Excellente Zorg bekend

Opleidingsmogelijkheden, voldoende personeel en werken met vakbekwame collega's vinden verzorgenden en verpleegkundigen de belangrijkste kenmerken van een prettige werkomgeving. Bij het beoordelen van hun eigen werkomgeving op deze en andere kenmerken van een aangenaam werkklimaat, verschillen verpleegkundigen en verzorgenden van mening. Dat blijkt uit de antwoorden van ruim 4.000 verpleegkundigen en verzorgenden in 12 zorginstellingen in het kader van de pilot Excellente Zorg van V? en de NPCF, die vandaag wordt afgesloten.

V?-voorzitter Marian Kaljouw: "We zijn tevreden met de resultaten van de pilot. Het meetinstrument legt duidelijk bloot waar het onze beroepsgroep om te doen is. En wat dus nodig is om in een krappe arbeidsmarkt nieuwe verpleegkundigen en verzorgenden te werven en de huidige collega's te behouden. Hoewel nog meer onderzoek nodig is naar de effecten van verpleegkundige zorg op de patiëntenzorg en de samenhang met de bedrijfsvoering in zorginstellingen, laat de pilot zien dat de formule van Excellente Zorg bruikbaar is." Marjolein de Booys, manager bij de NPCF: "Het nu ontwikkelde instrument met de drie pijlers heeft de potentie om naast essentiële zaken voor de patiënt, ook te achterhalen welke verpleegkundige en organisatorische aspecten van belang zijn voor excellente zorg voor de patiënt." V? en de NPCF willen Excellente Zorg dus zo snel als mogelijk verder ontwikkelen.

Resultaten

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V?) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) maken vandaag de resultaten van de pilot Excellente Zorg bekend, tijdens de Conferentie Excellente Zorg in Nieuwegein. De pilot in zes algemene ziekenhuizen, één psychiatrisch ziekenhuis, drie verpleeghuizen en twee thuiszorginstellingen levert de eerste versie van meetinstrument op, waarmee inmiddels een 0-meting heeft plaatsgevonden. De resultaten van deze 0-meting geven informatie over de behoeften van verpleegkundigen en verzorgenden en van patiënten en cliënten. Zie bijlage

Doorgaan

V? en de NPCF én de instellingen uit de pilot willen doorgaan met Excellente Zorg en komen tot een beweging in de gezondheidszorg die leidt tot degelijke positionering van verpleegkundigen en verzorgenden met als doel het beroep goed uit te kunnen oefenen en wel op zodanige wijze dat het werk aantrekkelijk is en blijft. Door het koppelen van de data uit de drie pijlers is het de verwachting dat vraagsturing op instellingsniveau, en bij voorkeur op afdelingsniveau, beter mogelijk wordt. In het vervolg moet het instrumentarium verder ontwikkeld worden en zullen pilot-instellingen op basis van de resultaten verbetertrajecten starten dan wel continueren. Meerdere instellingen hebben bovendien aangegeven ook te willen meedoen met Excellente Zorg.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl