Gemeente Stein


Stein tevreden over aanvragen afkoppelsubsidie

De gemeente Stein geeft sinds april subsidie voor het afkoppelen van regenwater van bestaande bebouwing. Inmiddels zijn al ongeveer 30 aanvragen voor subsidie binnen. âDat is een behoorlijk aantal en ik ben dan ook best tevreden. Ik hoop dat nog meer mensen gebruiken van deze subsidieregeling. De bijdrage kan Regenton immers behoorlijk oplopen tot wel honderden euroâs. Dat is mooi mee genomen, maar bovenal is het van belang dat dit schone regenwater niet in het vuilwater riool verdwijnt, maar hergebruikt wordt of terug komt in de natuurâ, aldus wethouder Danny Hendrix.

Regenton
Deze subsidie komt bovenop de subsidie die het waterschap verstrekt. Particulieren en bedrijven binnen de gemeente Stein komen in aanmerking voor deze âopgestapelde- subsidie. De regeling geldt alleen voor bestaande daken en verhardingen die nog niet eerder zijn afgekoppeld. Ook een regenton plaatsen onder de afgezaagde regenpijp komt in aanmerking voor subsidie, maar als de ton overloopt mag het water niet alsnog in het riool lopen.

Vergoeding
Per vierkante meter afgekoppeld dak of verharding is de basisvergoeding 10 euro voor de eerste 100 m2. Als er aantoonbare meerkosten zijn, kan de vergoeding hiervoor verder oplopen. Voor 2010 zit er totaal 55.000 euro in het subsidiepotje van gemeente en waterschap. Met deze subsidieregeling wil de gemeente Stein inwoners en bedrijven stimuleren om regenwater van het verhard oppervlak af te koppelen.

Afkoppelen
Particulieren kunnen zelf regenwater afkoppelen van het riool door bijvoorbeeld regenwater op te vangen in een regenton of bassin, maar ook infiltratie van regenwater in de bodem of afvoer naar een sloot of vijver behoren tot de mogelijkheden. Een natuurlijk ogend beekloopje die van de regenpijp naar de tuinvijver leidt, is ook een optie. Bewoners van de wijk Kerensheide komen voor subsidie in aanmerking als zij daken en verhardingen afkoppelen en afvoeren naar het AquaFlow-systeem dat daar momenteel wordt aangelegd. Het aanvraagformulier en een toelichting met tal van voorbeelden zijn te vinden op
Â