FNV



3-6-2010

FNV: kiezers willen geen marktwerking

Kiezers willen niet meer marktwerking in de publieke sector. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de FNV Vakcentrale en haar aangesloten bonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV. Het grote publiek staat vooral negatief tegenover marktwerking in de thuiszorg. Over marktwerking in de postsector is de kiezer evenmin positief.

Maar liefst tweederde van de ondervraagden vindt dat marktwerking in de postsector heeft geleid tot slechtere arbeidsvoorwaarden en minder werk voor de werknemers. De meningen over marktwerking in de taxisector lopen uiteen. En zes op de tien Nederlanders vindt dat door de invoering van marktwerking de dienstverlening onpersoonlijker is geworden.

Kleur bekennen De FNV vindt dat de politiek kleur moet bekennen. Een politieke visie over marktwerking in de publieke sector is hard nodig. Het is aan de politiek om de publieke belangen te waarborgen. Daarom organiseerde zij een verkiezingsdebat tussen verschillende kandidaat-Kamerleden. Ook FNV-voorzitter Agnes Jongerius, SER-voorzitter Rinnooy Kan en demissionair minister Donner discussieerden mee.

Donner merkte in dit debat op dat wat hem betreft bedrijven, die geen fatsoenlijke marktconforme arbeidsvoorwaarden meer kunnen betalen, terecht hun bestaansrecht verliezen, zoals bijvoorbeeld in de postsector.

Niet alleen kostenweging FNV-voorzitter Agnes Jongerius: "Marktwerking mag geen doel op zich zijn. Kostenweging mag niet het enige criterium zijn in het marktdenken. De kwaliteit van de dienstverlening en de arbeidvoorwaarden van de mensen die deze diensten leveren, verdienen minstens zoveel aandacht. Ook in de postsector".

Resultaten onderzoek Het onderzoek `Marktwerking in de publieke sector' is tijdens het debat gepresenteerd. Het onderzoeksrapport kun je hieronder downloaden.
Zie het origineel