Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Nieuwe versie aaltjesadviesprogramma beschikbaar voor aardappelsector

3 jun 2010

Onderdeel: Plant Sciences Group

Op 28 mei is bij het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in Lelystad het vernieuwde aaltjesadviesprogramma NemaDecide Plus gepresenteerd. Deze nieuwe versie van NemaDecide biedt naast informatie over het voorkomen van aardappelmoeheid ook hulp bij het beheersen van het wortellesieaaltje en het maiswortelknobbelaaltje.

NemaDecide biedt daarmee nu 2 software-opties aan de aardappelteler: NemaDecide AM alleen gericht op het voorkomen en beheersen van aardappelmoeheid en NemaDecide Plus inclusief de nieuwe uitbreiding met informatie over wortellesieaaltje en maiswortelknobbelaaltje.

Zoân 80 belangstellenden uit alle landbouwsectoren lieten zich informeren over de uitgebreide mogelijkheden die NemaDecide Plus biedt. Met het opnemen van de twee extra aaltjessoorten is een belangrijke stap gezet naar een kwantitatief aaltjesbeheerssysteem.

Verdere ontwikkeling van dit beslissingsondersteunende systeem blijft gewenst. Onderzoekers van Wageningen UR en de andere consortiumpartners Agrifirm, Agrico, Averis Seeds, HZPC, Van Rijn, Avebe en NAK-AGRO werken daarom aan een verdere uitbreiding van NemaDecide. Op de wensenlijst staat o.a. een kwantitatief advies over trichodoride aaltjes. Deze aaltjes veroorzaken zowel directe als indirecte schade door het overbrengen van het zogenaamde tabaksratelvirus (TRV). NemaDecide Plus biedt overigens al wel een kwalitatieve indicatie voor het schaderisico van deze aaltjessoort in aardappel.

NemaDecide wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Samenwerkingsverband Noord-Nederland, Rabobank Projectenfonds en EZ Kompas.

» Meer informatie: Nemadecide; voor een aardappelteelt met toekomst
---

Contact
Meer informatie:
Nora de Rijk, Communicatie Plant Sciences Group 0317 - 480744
nora.derijk@wur.nl