Waterschap Groot Salland

Controles kwaliteit zwemwateren van start

Laatste wijziging: 3 juni 2010

Het Waterschap Groot Salland is weer begonnen met het controleren van de officieel aangewezen zwemwateren. Hierbij wordt onderzocht of de kwaliteit van het water voldoet aan de normen van de Wet hygiëne en veiligheid, badinrichtingen en zwemgelegenheden (WHVBZ) en aan de normen van de Europese zwemwaterrichtlijn.

Waarop wordt onderzocht?
De zwemplaatsen waarvan de waterkwaliteit wordt gecontroleerd zijn door de provincie aangewezen als officiële open zwemwateren. Daarom worden deze locaties regelmatig door het waterschap onderzocht. De waterkwaliteit moet voldoen aan wettelijke normen. Zo wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt en wordt nauwlettend de aanwezigheid van blauwalgen in de gaten gehouden.

Onderzoek
In de zomermaanden verricht het waterschap iedere twee weken onderzoek. Voorafgaand aan dit onderzoek vindt er een nulmeting plaats in april. De resultaten van de watercontroles publiceert het Waterschap Groot Salland op haar website. Ook kunnen burgers een folder aanvragen. Het waterschap adviseert alleen in die wateren te zwemmen die door de provincie zijn aangewezen als officiële open zwemwateren. In het gebied van het Waterschap Groot Salland zijn dit de Wythmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas in Zwolle, De Zwarte Dennen in IJhorst, Heidepark in Lemelerveld, het Summercamp in Heino en kolkbad De Lange Kolk in Den Nul.

Voor vragen, klachten of informatie kan contact worden opgenomen met het waterschap.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl