Gemeente Eindhoven

Illegale opslag gevaarlijke stoffen in woning aangetroffen

Handhavers van de gemeente Eindhoven hebben op woensdag 2 juni een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen aangetroffen in een woning in de Achtse Barrier in Eindhoven-Noord. Om direct een einde te maken aan deze gevaarlijke situatie heeft de gemeente Eindhoven `bestuursdwang 'toegepast. Hiermee geeft het bestuur een duidelijk signaal af; onveilige situaties worden niet getolereerd.

Eerder dit jaar is in dezelfde woning een aanzienlijke hoeveelheid gevaarlijke stoffen door de politie in beslag genomen. De gemeente heeft daarop de ondernemer (met bedrijf aan huis) gewaarschuwd en aangegeven regelmatig te gaan controleren in het kader van het waarborgen van de veiligheid van de stad.

Bestuursdwang

De situatie, zoals deze werd aangetroffen tijdens een hercontrole, was zodanig gevaarlijk dat er besloten is om direct in te grijpen. De aangekondigde bestuursdwang is een zwaar juridisch handhavingsmiddel waarmee overtredingen snel aangepakt kunnen worden. Hiermee kreeg de ondernemer slechts enkele uren om de illegale opslag te verwijderen. Wanneer dit niet binnen de gestelde termijn zou gebeuren, zou de gemeente opdracht geven om de stoffen te laten verwijderen. De kosten die hierbij gemaakt zouden worden, zijn dan voor de ondernemer.

Handhavingstraject

De ondernemer heeft zelf de gevaarlijke stoffen verwijderd en afgevoerd naar een erkend bedrijf voor opslag.

De gemeente heeft de politie geïnformeerd en verzocht een strafrechtelijk traject op te starten. De aangetroffen overtreding is reden voor de gemeente om het handhavingstraject voort te zetten. Dit betekent dat het pand regelmatig gecontroleerd wordt en indien nodig er gepast actie wordt ondernomen.