Senternovem

27-05-2010 |

Bestuurlijke Kick-off STROOM!

Inzet Natuur- en Milieueducatie versterkt klimaatbeleid Zuid-Holland

Op 26 mei is in het Provinciehuis van Zuid-Holland de campagne STROOM! gestart. Met de ondertekening van een bestuurlijke intentieverklaring door gemeenten, waterschappen en provincie Zuid-Holland geven de deelnemers aan de komende vier jaar Natuur- en Milieueducatie actief in te zetten. Met de campagne STROOM! worden educatieve energie- en waterprojecten aangeboden aan basisscholen en het voortgezet onderwijs. Deze projecten worden mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het landelijk programma NME.

Campagne STROOM! 2010-2013
Met de campagne STROOM! wordt zichtbaar wat de bijdrage van natuur- en milieueducatie (NME) aan duurzame ontwikkeling in Zuid-Holland is. Met de verschillende energie- en waterprojecten laten de gezamenlijke NME-centra zien hoe educatie bijdraagt aan gedragsverandering en het realiseren van duurzaam beleid. Eén van de projecten is `Energieke Scholen', bij dit project gaan basisschoolleerlingen aan de slag om hun schoolgebouw energiezuiniger en gezonder te maken. Dat de NME-projecten verder gaan dan educatie blijkt ook uit de doelstelling op gebied van energiebesparing. De gezamenlijke overheden spannen zich in om per jaar
1,5 miljoen euro en 5.000 ton CO2 op scholen in Zuid-Holland te besparen via diverse energiemaatregelen.

NME krachtig beleidsinstrument
Duurzaamheid, klimaat, water en een groene leefomgeving. Dit zijn belangrijke beleidsthema's voor provincies, gemeenten en waterschappen. NME ondersteunt duurzame ontwikkeling en is een belangrijk instrument om de samenleving te betrekken bij de uitvoering van beleidsprogramma's. Educatieactiviteiten zorgen voor meer samenhang tussen de verschillende beleidsterreinen en stimuleren samenwerking tussen overheden en maatschappelijke partijen. Het is een beweging van onderop. Burgers en vooral jongeren worden door NME gestimuleerd om zelf te veranderen. Zij hebben grote invloed op keuzes en bepalen uiteindelijk het draagvlak voor veranderingen.

Financiële ondersteuning
De campagne STROOM! wordt mede gefinancierd door het landelijk programma NME. Het landelijk programma NME is een gezamenlijk initiatief van de ministeries LNV, VROM en OCW en wordt aangestuurd door een Regiegroep met leden van de rijksoverheid, provincies, waterschappen en gemeenten. Het programma NME werkt samen met landelijke NME-organisaties aan kennis, kwaliteit en professionalisering van de NME-sector. Meer informatie over het programma NME en de mogelijkheden voor financiële ondersteuning staat op de website www.nme.nl.
Wijzigingsdatum |

03-06-2010