Senternovem


01-06-2010 |

Verlichtingsscan geeft direct inzicht in besparing

Energie-efficiënte verlichting bespaart geld, zeker als het in de utiliteitsbouw op grote schaal wordt ingezet. Maar hoe weet je waar je kunt besparen, wat de terugverdientijd is en hoeveel de besparing oplevert? Voor het antwoord op die vragen ontwikkelde Agentschap NL een eenvoudige scan die facilitair managers en gebouwbeheerders van scholen, kantoren en bedrijfshallen een advies op maat biedt voor besparingsmogelijkheden. De eerste ervaringen zijn inmiddels binnen.

De pilotversie van de verlichtingsscan is getest door verscheidende gebouwbeheerders. Met de feedback die dat opleverde zijn de ontwikkelaars van de scan aan de slag gegaan om de definitieve webapplicatie te maken.

Inzicht
De scan brengt eenvoudig de eigen lichtsituatie in kaart en geeft inzicht in de verbetermogelijkheden, de effecten op energiegebruik, de installatiekosten en de terugverdientijd. Harm Hiddink van Intercarpet BV voerde de scan uit in een bedrijfshal en is uitermate positief over het effect. "Ik ben ervan overtuigd dat een heleboel bedrijven door deze scan inzicht krijgen in het energieverbruik en de mogelijke maatregelen die zichzelf terugverdienen. Na het invullen volgt een advies, waardoor je direct inzicht krijgt in de besparingsmogelijkheden. En dan kan je aan de slag."

Bewustzijn
De meeste bedrijven zijn volgens Hiddink niet zo met verlichting bezig. Als er maar licht is, dan is dat al snel voldoende. De scan vergroot het bewustzijn van al het personeel. Het nemen van verlichtingsmaatregelen is niet zo moeilijk, maar heeft wel gelijk een zichtbaar effect. "Als de organisatie dit slim combineert met good housekeeping-maatregelen, zoals het bewust schakelen en niet onnodig laten branden van verlichting kan men nog veel meer besparen dan met de technische maatregelen alleen. De tool kan dus een startpunt zijn van een belangrijk bewustwordingsproces. Bij het uitvoeren van de scan moet je wel omhoog kijken naar de verlichting om te bepalen wat er hangt."

Energievreter
De scan is onderdeel van de campagne van de Taskforce Verlichting om energie-efficiënte verlichting op de agenda te zetten. Bij de utiliteitsbouw is nog veel winst te behalen, omdat daar wordt onderschat dat licht de grootste energieverbruikers is. Verlichting is vaak een sluitpost, terwijl zo'n 22 procent van de energie opgaat aan verlichting. Bij de huidige stand van de techniek kan daar gemakkelijk dertig tot zestig procent op bespaard worden.

Eenvoudig
Voor de verlichtingscan is geen specifieke lichttechnische kennis nodig. De scan is eenvoudig uit te voeren, ook voor 'lichtleken'. Direct wordt duidelijk dat met eenvoudige middelen al een behoorlijk resultaat geboekt kan worden. Het vervangen van oudere TL door hoog frequente TL en het plaatsen aanwezigheid- en daglichtsensoren heeft groots effect op de energierekening. Daarnaast heeft schoon licht ook een gunstig effect op het binnenklimaat, de productiviteit van medewerkers en het milieu.

Meer informatie
De scan is te vinden op Slimme Energie - Verlichten. Wijzigingsdatum |

01-06-2010