Senternovem


01-06-2010 |

Geen gebrek aan enthousiasme in utiliteitsbouw

De verlichting in de utiliteitsbouw heeft een
energiebesparingspotentieel van 60%. Met het stimuleren van vraag en aanbod, handhaving van de regelgeving en instructiebijeenkomsten hoopt de projectgroep Verlichting Utiliteitsbouw dit potentieel te verzilveren. Sinds kort is Hetty Hafkamp naast algemeen voorzitter van de Taskforce Verlichting ook voorzitter van de projectgroep. "Aan enthousiasme ontbreekt het niet, maar het is een taaie klus om binnen deze uiteenlopende groep concrete afspraken te maken."

Eind vorig jaar bracht Agentschap NL, in samenwerking met ISSO, UNETO-VNI en NSVV, een vijftal brochures uit - voor kantoren, scholen, industrie, de zorg en bedrijfshallen - om energiebesparing onder de aandacht te brengen. Ook werden en worden er instructiebijeenkomsten gehouden voor gemeenteambtenaren die wet- en regelgeving moeten handhaven.

Regelgeving
De huidige Wet Milieubeheer verplicht bedrijven en kantoren die veel energie verbruiken te investeren in maatregelen met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. "Maar het gaat ons om álle gebouwen. Dat maakt het lastig", vertelt Hetty Hafkamp.

De Taskforce Verlichting heeft de minister van VROM gevraagd om een algemene wettelijke plicht in te stellen op energiezuinige verlichting in de utiliteitsbouw. Hafkamp: "Nu het kabinet demissionair is, vrees ik dat nieuwe regels nog wel even op zich laten wachten." Wel zijn er door de Europese Commissie op basis van de Richtlijn Ecodesign twee verordeningen vastgesteld die energie-eisen stellen aan de te verkopen van verlichting. Hierdoor is de gloeilamp en energie-onzuinige TL na 2012 in Europa verboden.

Inspirerende voorbeelden
Naast regelgeving is er vooral enthousiasme nodig binnen de doelgroep volgens de voorzitter van de projectgroep. "Zowel de installateurs als de huurders moeten welwillend zijn. Nu leveren installateurs wat de klant wil, en huurders zijn nog niet kritisch genoeg naar de verhuurders. Daar werken we nu aan, al is de markt weerbarstig."

Om daar verandering in te brengen zet de projectgroep in op het delen van kennis en ervaring. Hafkamp: "Er zijn gelukkig al veel 'best practices', zoals het enthousiaste verhaal van Schiphol, dat fanatiek inzet op innovatieve ledverlichting. Of de winkels in Deventer die een verbouwing aangrepen om werk te maken van energie-efficiënte verlichting. Dat soort voorbeelden inspireert. Langzaam maar zeker vindt er een kentering plaats en neemt de kritische massa toe!"

Verschillende wegen
Om die kentering te versnellen hoopt Hafkamp op korte termijn in gesprek te kunnen gaan met verschillende partijen. Daarnaast bewandelt de Taskforce Verlichting een aantal wegen om meer energiezuinige verlichting in de utiliteitsbouw te bewerkstelligen. Via artikelen, brochures en een website wordt energie-efficiënte verlichting onder de aandacht gebracht; leveranciers, installateurs en adviseurs worden gestimuleerd om gebouweigenaren en gebouwbeheerders te benaderen; en gemeenten en provincies worden verzocht het goede voorbeeld te geven met energiezuinige verlichting in hun eigen gebouwen.

Meer informatie

Verlichten
Wijzigingsdatum |

01-06-2010