Senternovem


01-06-2010 |

Ledverlichting in spotlight op Light+Building-beurs

De zesde editie van Light+Building in Frankfurt, de internationale vakbeurs voor de verlichtingsbranche, stond dit jaar in het teken van energie-efficiëntie: het accent lag op de invoering van ledverlichting. Fabrikanten toonden hun nieuwste producten en de Europese Unie presenteerde nieuwe regelgeving om de overgang naar led te faciliteren. De beurs trok meer dan 180.000 bezoekers.

Fabrikanten staan in de rij om de lacunes te dichten die ontstaan door de uitfasering van de gloeilamp. Dat bleek duidelijk uit de grote variëteit aan nieuwe energie-efficiënte halogeenlampen, compact-fluorescentiespaarlampen en ledlampen op de beurs in Frankfurt in april dit jaar.

Gloeilampvervanger
Doelgroep voor deze producten is zowel de consument als de overheid en het bedrijfsleven. Voor de consumentenmarkt werd een lamp gepresenteerd die de gloeilamp van 60 Watt moet gaan vervangen. De lamp geeft meer dan 806 lumen aan licht en voldoet daarmee aan de Europese regelgeving. Ook voor professionele en openbare verlichting werden veel nieuwe producten en zelfs geheel nieuwe verlichtingsconcepten gedemonstreerd die de ledtechnologie mogelijk maakt.

Hindernissen
De Europese vertegenwoordigers van de verlichtingsindustrie (ELC en CELMA) kondigden aan zich gezamenlijk in te spannen om hindernissen naar grootschalige invoering van energie-efficiënte verlichting weg te nemen. Ook willen zij voorkomen dat kwalitatief slechte ledproducten met onjuiste productspecificaties op de markt komen. Op het druk bezochte forum van ELC-CELMA kondigde de Europese Unie de komst aan van een Europese Quality Charter voor ledverlichting en nieuwe EcoDesign-regelgeving voor. Deze instrumenten moeten de kwaliteit van leds waarborgen.

Europese regelgeving
Om kwaliteit te garanderen werkt de verlichtingsindustrie bovendien aan eenduidige productstandaarden en meetmethoden. Zij ondersteunt de nieuwe eisen van de Europese Unie, maar dringt daarbij wel aan op voldoende markttoezicht. Volgens een recente studie van het normalisatie-instituut NEN en Agentschap NL kunnen de vrijwillige kwaliteitslabels door handhaving achterwege blijven.

GreenLight Award
Tijdens de beurs werd door de Europese Unie ook aandacht besteed aan vrijwillige initiatieven om energie-efficiënte verlichting te promoten. De EU GreenLight Award is dit jaar aan ING Vastgoed toegekend voor de duurzame renovatie van de verlichtingsinstallatie in Vivaldi Offices I en II en Centerpoint in Amsterdam. En voor het energiezuinige verlichtingsontwerp van de nieuwbouw Cross Towers in Amsterdam en DC Posthorn in Tilburg. Met deze projectenwerd een energiebesparing van 70 procent op verlichting gerealiseerd.

Kennisoverdracht
De Light+Building-beurs in Frankfurt ging niet alleen over producten. Marktpartijen werden ook opgeroepen om gebruik te maken van nieuwe Europese subsidiemogelijkheden voor kennisoverdracht over energie-efficiënte verlichting. Dit kan via het Competitiveness and Innovation Framework Programme, dat het concurrerend vermogen van Europese ondernemingen wil versterken en het gebruik van duurzame energie en energie-efficiëntie wil bevorderen. Geïnteresseerden hebben tot 24 juni 2010 de mogelijkheid om projectvoorstellen in te dienen in het programma Intelligent Energy Europe.

Meer informatie
De volgende Light+Building-beurs vindt plaats in 2012, wederom in Frankfurt. Meer informatie over de beurs is te vinden op de website van Light+Building.

Meer informatie over het programma Intelligent Energy Europe is te vinden op www.taskforceverlichting.nl.
Wijzigingsdatum |

01-06-2010