Senternovem


01-06-2010 |

Oproep aan lokale overheden om energiezuinige verlichting toe te passen

Wist u dat u met energiezuinige verlichting het energieverbruik met meer dan 50% terugdringt? En dat u met energiezuinige verlichting dus niet alleen een bijdrage levert op gebied van duurzaamheid, maar ook veel geld kunt besparen? Veel energiebesparende verlichtingsmaatregelen hebben een terugverdientijd van slechts enkele jaren. Na deze jaren bespaart u ieder jaar op uw uitgaven! De Taskforce Verlichting roept gemeenten en provincies op om energiezuinige verlichting toe te passen in de eigen gebouwen. Zeker in publieke ruimten. Hiermee bespaart u geld én geeft u als overheid het goede voorbeeld.


60% Van de verlichting in Nederland vindt plaats in utiliteitsgebouwen (kantoren, scholen, winkels en dergelijke). De gebouwen van de overheid zijn daar een onderdeel van. Wanneer alle utiliteitsgebouwen overschakelen op moderne, energiezuinige verlichtingstechnieken, besparen we evenveel energie als een nieuwe elektriciteitscentrale levert.

Simpele maatregelen
Met een aantal simpele maatregelen kunt u meer dan 50% besparen op uw energierekening en dus op uw kosten:

* Vervang oude TL-buizen door moderne, hoogfrequente TL (hiermee bespaart u al 50%);

* Plaats aanwezigheids- en daglichtsensoren;
* Vervang gloeilampen en halogeenlampen door led, spaarlampen of TL;
* Installeer tijdsafhankelijk schakelen, zodat verlichting 's avonds en 's nachts niet onnodig brandt.

De vervanging van TL-buizen door led wordt vooralsnog afgeraden. De kwaliteit van ledlampen is daarvoor nog onvoldoende.

In het kader van duurzaam inkopen zijn de eerste drie maatregelen verplicht wanneer lampen en armaturen vervangen moeten worden. Beter is het om niet te wachten op het vervangingsmoment, maar alle verlichting in één keer te verduurzamen.

Wilt u weten of in uw gebouw ouderwetse of moderne, hoogfrequente TL gebruikt wordt? Oude TL herkent u doordat deze knippert en geluid maakt bij het aandoen. Hoogfrequente TL gaat in één keer aan en hoort u niet aan gaan.

Geeft u het goede voorbeeld?
Vervang uw ouderwetse, energieverspillende verlichting door moderne, duurzame verlichting. Meer informatie over energiezuinige verlichting kunt u vinden op: www.agentschapnl.nl/slimme-energie/verlichten. Hier vindt u ook de verlichtingsscan, die u een gratis advies geeft over de mogelijkheden die er in uw situatie zijn om uw verlichting te vervangen. Op grond daarvan kunt u een maatwerkadvies aanvragen bij adviseurs of installateurs bij u in de buurt.

Bent u op zoek naar namen van installateurs die zich specifiek richten op energiezuinige verlichting? In samenwerking met UNETO-VNI is een overzicht opgesteld, dat u via de Taskforce Verlichtingkunt krijgen (taskforceverlichting@agentschapnl.nl).
Wijzigingsdatum |

01-06-2010