CDA

Van Bijsterveldt wil zomerlek aanpakken
donderdag 3 juni 2010
Marja van Bijsterveldt, staatssecretaris van Onderwijs en nummer 5 op de CDA kandidatenlijst, ontvouwde vandaag haar plannen om het zomerlek aan te pakken. Dit probleem betreft jongeren die na het afronden van hun VMBO drieeneenhalve maand âvrijâ hebben voordat ze aan een vervolgopleiding kunnen beginnen.

Van Bijsterveldt: âIn deze periode besluiten veel jongeren maar te gaan werken en daardoor niet te kiezen voor een vervolgopleiding. Het VMBO-diploma is een startkwalificatie. Het is zonde dat deze leerlingen hun talenten daardoor niet volledig benuttenâ. Daarom gaat de staatssecretaris aan alle geslaagde VMBO-ers een kaart sturen. âHierin feliciteer ik ze, maar zeg er wel bij: Let op: je bent nog niet klaar met doorleren. Hierdoor zullen de jongeren beseffen dat ze het beste voor een vervolgopleiding kunnen kiezenâ. Ook zal Van Bijsterveldt de schoolnummers van scholieren die zich niet hebben ingeschreven voor het MBO of de HAVO doorgeven aan de gemeenten. Zo kan de gemeente waar zij wonenn de leerlingen actief benaderen en aanmoedigen om te kiezen voor een vervolgopleidingâ.

Van Bijsterveldt wees met trots op de resultaten van de afgelopen zeven jaar met betrekking tot schooluitval. âDoor de inzet van de kabinetten Balkenende hebben in de afgelopen zeven jaar 100.000 mensen tegen de prognoses in hun diploma gehaald. Dat is een geweldige prestatie! Mensen zonder diploma hebben namelijk tweemaal zoveel kans op werkloosheid en vijfmaal zoveel kans om het criminele pad in te slaan. En dat kóst de maatschappij juist geldâ.