Universiteit Leiden

Nog een KNAW-onderwijsprijs naar âLeidseâ scholier

Niet alleen twee scholieren van het Pre-University College hebben een KNAW-onderwijsprijs hebben gekregen voor hun profielwerkstuk. Ook Jorinde van de Vis (Haags Montessori Lyceum) is in de prijzen gevallen. Zij is bij de vervaardiging van haar profielwerkstuk âHet praesens historicumâ â niet via het Pre-University College - begeleid door dr. Casper de Jonge, universitair docent Griekse en Latijnse Taal en Cultuur van de Leidse Universiteit.

Jorindes docent op het Haags Montessori Lyceum is Leids alumnus drs. Joyce Landheer en zij werd tijdens haar zwangerschapsverlof weer tijdelijk werd vervangen door de Leidse begeleider van Jorinde, Casper de Jonge.

Het profielwerkstuk van Jorinde van de Vis gaat over het gebruik van de tegenwoordige tijd in verhalen over het verleden. Zij stelt de vraag of de verklaringen voor dit taalkundige fenomeen in schoolboeken en grammatica's adequaat zijn voor de Griekse teksten die op school worden gelezen, in het bijzonder Herodotus en Sophocles. Haar conclusie is dat de uitleg in de schoolboeken niet in alle opzichten goed aansluit bij de literaire teksten die leerlingen in de 5e en 6e klas bestuderen.

Jorinde van de Vis gaat Natuurkunde en GLTC studeren in Leiden.