Vereniging Nederlandse Gemeenten

Geschikt wonen voor mensen met een beperking nú aanpakken

03.06.2010

Gemeenten en corporaties kunnen samen slimmer investeren in een groter aanbod van geschikte woningen voor mensen met een beperking. De Wmo biedt gemeenten vrijheid om in te zetten op complexmatige woningaanpassingen. Corporaties en gemeenten hebben elkaar én andere partijen daarbij nodig, zoals zorg- en welzijnsorganisaties, particuliere ontwikkelaars en vertegenwoordigers van consumentenorganisaties. Aedes en VNG hebben een handreiking ontwikkeld met de mogelijkheden en kansen om woningen geschikt te maken voor mensen met een beperking.

De heer Wilke, adjunct directeur bij Aedes en Hans Spigt, bestuurslid van de VNG, overhandigden de handreiking aan vertegenwoordigers van de gemeente Nijmegen en woningcorporatie Portaal. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Nijmegen. Daar ontving woningbouwvereniging Portaal in Nijmegen het SKW-keurmerk voor het Insulinde project. Daarmee kregen zij als eerste in Nederland het keurmerk voor een aangepast wooncomplex in de bestaande bouw.

In de handreiking staan inspirerende praktijkvoorbeelden en tips voor gemeenten en corporaties om de woningvoorraad en woonomgeving geschikter te maken voor mensen met een functiebeperking. Aan de orde komen de mogelijkheden in de nieuwbouw, bestaande woningen en de openbare ruimte. Ook besteedt de handreiking aandacht aan een betere match tussen vraag en aanbod op de woningmarkt.

Een goed voorbeeld van nieuwe mogelijkheden die gemeenten hebben, is de inzet van gemeentelijke Wmo-middelen en investeringen van woningcorporaties voor een complexmatige aanpak van woningaanpassingen. Zo worden meer woningen aangepakt en kan in sommige gevallen bespaard worden op kosten van individuele woningaanpassingen.

De handreiking is digitaal beschikbaar via www.vng.nl/geschiktwonen. Daar zijn ook voorbeelden te vinden voor gemeenten en corporaties.