Philips en RXi Pharmaceuticals sluiten akkoord

03/06/2010 14:30

Philips Electronics Nederland B.V.

Philips en rxI pharmaceuticals sluiten akkoord om gezamenlijk onderzoek te doen naar innovatieve beeldgeleide therapieconcepten op basis van rnaI

Eindhoven (Nederland) en Worcester (Massachusetts, VS) - Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) en RXi Pharmaceuticals Corporation (Nasdaq: RXII), een in de VS gevestigd biofarmaceutisch bedrijf, hebben vandaag aangekondigd dat ze een overeenkomst voor gezamenlijk onderzoek hebben gesloten. Het betreft verkennend onderzoek naar de voordelen van bundeling van de door de twee bedrijven ontwikkelde technologieën voor gerichte toediening van experimentele medicijnen op basis van RNA-interferentie (RNAi).

Moleculen op basis van RNAi vormen een veelbelovende nieuwe geneesmiddelenklasse voor gerichte behandeling van een aantal ziekten, waaronder kanker en hart- en vaatziekten. Een van de grootste uitdagingen bij het ontwikkelen van therapeutische RNAi-oplossingen is het vinden van methoden die ervoor zorgen dat het middel de doellocatie bereikt waarbij de werkzaamheid ervan volledig intact blijft. Het gezamenlijke onderzoeksprogramma van Philips en RXi is gericht op de verwezenlijking van dit doel: in preklinisch onderzoek zal worden getracht de praktische mogelijkheden van de sd-rxRNA(TM) (self delivering-rxRNA(TM)) moleculen van RXi te combineren met de ultrasound technologie van Philips, om zo gerichte toediening en controle van experimentele RNAi-geneesmiddelen in cellen mogelijk te maken.

"Als onderdeel van onze integrale benadering van de gezondheidszorg, zijn wij continu op zoek naar vernieuwende concepten als het gaat om de diagnose, behandeling en nazorg van ziekten. Ons besluit om gezamenlijk onderzoek te gaan doen naar RNAi-georiënteerde therapieën met RXi is ingegeven door de overtuiging dat de patiëntenzorg uiteindelijk zal profiteren van de combinatie van nieuwe geneesmiddelen en geavanceerde medische beeldvormingstechnieken," aldus Henk van Houten, senior vice-president bij Philips Research en hoofd van het Healthcare-onderzoeksprogramma. "De ontwikkeling van ultrasound technieken die kunnen leiden tot niet-invasieve toedieningsmethoden voor afgifte van nieuwe geneesmiddelen zoals RNAi op een specifieke doellocatie kan ongekende mogelijkheden bieden en kan de persoonsgerichte geneesmiddelentoediening een belangrijke impuls geven."

"Het belangrijkste technologische probleem dat wij moeten overwinnen om daadwerkelijk RNAi-georiënteerde methoden te kunnen inzetten bij de behandeling van diverse aandoeningen bij de mens, is het vinden van methoden voor efficiënte en veilige afgifte van de RNAi-stoffen aan de doelorganen en opname van die stoffen door de betreffende cellen," meent Noah D. Beerman, president-directeur en CEO bij RXi. "Het combineren van de door RXi ontwikkelde sd-rxRNA-moleculen, met hun unieke 'zelftoedienende' eigenschappen, en de ultrasound technologieën van Philips, stelt ons in staat gezamenlijk te werken aan de ontwikkeling van specifieke doelgerichte afgifte van geneesmiddelen aan desbetreffende organen en weefsels. Uiteindelijk kan dit tot sterke verbetering leiden van behandelingen op basis van RNAi."

Ziekten en hun potentiële behandelmethoden zijn nauw verbonden met specifieke processen op cellulair en moleculair niveau. De geavanceerde RNAi-technologie biedt radicaal nieuwe inzichten in de wijze waarop genen worden geactiveerd en gedeactiveerd, en voegt een nieuwe dimensie toe aan de ontwikkeling van geneesmiddelen. Therapeutische behandelmethoden op basis van deze revolutionaire technologie kunnen specifieke aandoeningen bij de wortel aanpakken door schadelijke genen uit te schakelen en de aanmaak van ziekteveroorzakende eiwitten te voorkomen.

Om dit doel te bereiken is het van belang dat de RNAi-stoffen eerst zo worden geoptimaliseerd dat ze de vereiste farmacologische eigenschappen krijgen. Verder moeten deze stoffen optimaal kunnen worden afgegeven aan de cellen die deze schadelijke genen tot expressie brengen. De rxRNA-moleculen van RXi zijn chemisch zo gemodificeerd dat ze belangrijke eigenschappen hebben gekregen als stabiliteit in biologische vloeistoffen, een minimaal stimulerend effect op het afweersysteem en een hoge doelspecificiteit. Het ultrasound onderzoeksplatform van Philips voor het in beeld brengen en het sturen van geneesmiddelentoediening, biedt onderzoekers een unieke mogelijkheid om diverse therapeutische moleculen door de vaatwand heen te laten dringen en de opname in de cel te bestuderen. Dit systeem bundelt de bij Philips aanwezige expertise op het gebied van medische beeldvormende technologieën voor diagnose, behandelplanning en minimaal invasieve medische procedures.

Beide bedrijven zullen hun in eigen beheer ontwikkelde technologieën, middelen en expertise inzetten bij het testen van nieuwe Rxi-methoden voor gerichte afgifte van sd-rxRNA-stoffen in geschikte preklinische modellen, op basis van ultrasoon gemedieerde, beeldgeleide geneesmiddelenafgifte. Het voorbereidende werk en het onderzoek zullen plaatsvinden in de Life Tech-onderzoeksfaciliteit van Philips op de High Tech Campus in Eindhoven, waarbij het accent ligt op R?, op de raakvlakken van Life Sciences en High Tech Systems en in de R?-faciliteit van RXi in Worcester in de Verenigde Staten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Philips Research

Steve Klink

Communications Department

Tel.: +31 40 27 43703

Mobile: +31 6 10888824

E-mail: steve.klink@philips.com

RXi Pharmaceuticals

Eric Goldman - Media Contact

Rx Communications Group

Tel: +1 917 322 2563

E-mail: egoldman@rxir.com

Susan A. Noonan - Investor Contact

S.A. Noonan Communications

Tel: +1 212 966 3650

E-mail: susan@sanoonan.com

Investor Relations

Tel: +1 508 929 3615

E-mail: ir@rxipharma.com

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van "sense and simplicity". Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

About RXi Pharmaceuticals Corporation

RXi Pharmaceuticals is a discovery-stage biopharmaceutical company pursuing the development and commercialization of proprietary therapeutics based on RNA interference (RNAi) for the treatment of human diseases. RXi has a comprehensive therapeutic platform that includes both novel RNAi compounds and advanced delivery methods that can potentially be applied for local and systemic applications, against targets that may be undruggable by other modalities. RXi uses its proprietary version of RNAi compounds -- rxRNA -- that provide an advanced alternative to conventional small interfering RNAs (siRNAs) and define the next generation of RNAi technology. These include rxRNAoriTM, rxRNAsoloTM, and sd-rxRNA (or "self delivering" RNA), which are distinct from, and potentially convey significant advantages over, classic siRNA's. RXi Pharmaceuticals believes it is well positioned to compete successfully in the RNAi therapeutics market based on the strength of its next generation therapeutic platform, experienced management team, accomplished Scientific Advisory Board, including Dr. Craig Mello, recipient of the 2006 Nobel Prize for his co-discovery of RNAi, and its broad intellectual property position in RNAi chemistry and delivery. http://www.rxipharma.com

Forward-Looking Statements

This press release contains forward-looking statements within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Such statements include, but are not limited to, statements about future expectations, plan and future development of RXi Pharmaceutical Corporation's products and technologies. These forward-looking statements about future expectations, plans and prospects of the development of RXi Pharmaceutical Corporation's products and technologies involve significant risks, uncertainties and assumptions, including the risk that the collaboration with Royal Philips Electronics will not be successful, the risk that the development of our RNAi-based therapeutics may be delayed or may not proceed as planned and we may not be able to complete development of any RNAi-based product, the risk that the FDA approval process may be delayed for any drugs that we develop, risks related to development and commercialization of products by our competitors, risks related to our ability to control the timing and terms of collaborations with third parties and the possibility that other companies or organizations may assert patent rights that prevent us from developing our products. Actual results may differ materially from those contemplated by these forward-looking statements. RXi Pharmaceuticals Corporation does not undertake to update any of these forward-looking statements to reflect a change in its views or events or circumstances that occur after the date of this release.